Schrijf een nieuwe tekst voor een oud kerstlied

Weten we nog wat we zingen?

in Christelijk Nieuws

Ieder jaar zingen we rondom kerst weer die oude liederen ‘Nu zijt wellekome’, ‘Hoor d’engelen zingen d’eer’ en ‘Eer zij God in onze dagen’. Dit zijn mooie liederen, die nog lang zullen blijven bestaan. Maar weten we nog wat we zingen? Wat betekenen die oude woorden eigenlijk?

Ark Mission lanceert in de aanloop naar kerst een bijzondere actie: ‘schrijf een nieuwe tekst op de melodie van één van die oude liederen’. "We roepen mensen op om op de wijs van ‘Nu zijt wellekome’ een nieuwe tekst te schrijven", vertelt Dirk-Pieter Schalkwijk van Ark Mission. "Dat mag een vertaling zijn van het oude lied, maar het mag ook een heel nieuwe versie zijn. Een oud lied als dit, kan door deze actie voor het eerst of opnieuw betekenis gaan krijgen voor mensen”.

Jury

Tot 9 december mogen alle teksten worden ingestuurd naar nieuwetekst@arkmission.nl. Op de website van Ark Mission is meer informatie te vinden over deze actie. Na 9 december zal een deskundige jury de mooiste tekst uitkiezen. Deze zal vervolgens op muziek worden gezet door Sharon Kips en Gilbert Thera. Rond 20 december zal het lied worden onthuld op de radio.

Inspiratie nodig?

Elise Mannah schreef een aantal jaar geleden een nieuwe tekst op de melodie van het lied 'De herdertjes lagen bij nachte'. Laat je inspireren!

De jongeren zaten te chillen
Door iPhone en buis vergezeld
Ze wilden hun honger snel stillen
En hadden een pizza besteld
Toen hoorden zij engelen rappen
Ze handelden daarop ad rem: 
Ze stopten onmidd’llijk met zappen
En googleden ‘Bethlehem’.

Toen Google Maps hen had gewezen
Waar Bethlehem ongeveer was
Begonnen de matties te racen
Ze gaven hun scooters flink gas
En plotseling zagen ze stralen
“Een hemelse TomTom, te gek!”
Zo konden ze niet meer verdwalen
En kwamen ze op die plek

Het Baby’tje dat ze daar zagen
Deed hen door hun knieën gaan
Ze waren door Hem aangeslagen
Ze hadden hun sjaal afgedaan.
Die legden ze over Zijn ‘wieg’ heen
Die doos daar zo koud op de stoep
Ze toonden hun Redder aan iedereen
Ze plaatsten het op YouTube

Deze actie is tot stand gekomen in de context van het project Kerst voor jou!, een gezamenlijk initiatief van Ark Mission, NEEMA-Vuurbaak en Jesus.net. Kerst voor jou! biedt kerken handvatten om een mooi, eigentijds kerstevent te organiseren in de eigen omgeving. Het schrijven van een nieuwe, aansprekende tekst voor een kerstlied is een speciale toevoeging hierop. Ark Mission hoopt dat veel mensen voor het eerst of opnieuw worden geraakt door de boodschap van kerst.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons