Ruim 37.000 vluchtelingenkinderen in Griekenland

Black Friday: wat doe jij vandaag met jouw overvloed?

Het aantal vluchtelingenkinderen in Griekenland is momenteel het hoogst sinds de piek in 2015. Dat meldt UNICEF Nederland vrijdag op basis van de laatste cijfers. In totaal gaat het om 37.000 kinderen, van wie er 5162 alleen zijn.

Het aantal gevluchte kinderen in Griekenland is de afgelopen maanden fors toegenomen. Het aantal alleenreizende kinderen is daarnaast nog nooit zo hoog geweest. Zeker 36 procent van alle migranten is kind, en 5 procent van hen reist alleen. UNICEF benadrukt dat de omstandigheden in opvangkampen 'afschuwelijk' zijn, vooral in het kamp Moria op Lesbos. "Daar is het mensonterend", zegt zegt Valeska Hovener van UNICEF. "Er is geen doorstroom mogelijk verder Europa in en elke dag komen er tientallen tot honderden nieuwe mensen bij. Families kunnen geen kant op. Niet vooruit, maar ook niet achteruit."

Black Friday

Stichting Bootvluchteling probeert hulp te verlenen in kamp Moria. "Ook in kamp Moria is het vandaag Black Friday," vertelt Rebecca van de Kar, woordvoerder van de stichting. "Maar dan letterlijk. Duizenden mensen schuilen in veel te koude, lekke tentjes voor de regen. Ze kunnen geen kant op. Op de vlucht geslagen voor oorlog en geweld, is dit nu hun leven. Even een waterdichte tent of warme deken met korting op de kop tikken zit er voor hen niet in. De prijsstunters bezorgen helaas niet in Moria..."

Overvloed

"Wat doe jij vandaag met jouw overvloed?," vervolgt Rebecca. "Koop je wat je eigenlijk niet nodig hebt, of geef je om mensen die weten wat echte nood betekent? Besteed je geld vandaag eens écht bewust goed. Geef met je hart en maak deze zwarte vrijdag iets minder zwart voor kwetsbare gezinnen op de vlucht." 

Zorg

Stichting Bootvluchteling gebruikt de opbrengst van de inzamelingsactie voor medische en psychosociale zorg in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Rebecca: "Wij hebben een medische kliniek in het kamp waar we elke dag zo'n 200 mensen helpen. Met het geld houden we de kliniek draaiende en betalen we alle medicatie. Daarnaast hebben we een school voor kinderen uit het kamp en geven we workshops aan volwassenen over mentale gezondheid. Ook geven we Engelse les en computerles om mensen uit het kamp zelfredzamer te maken."

Geef via Tikkie: ​https://tikkie.me/pay/Bootvlucht/9jGu5zTaYpEyvNJqqJUbtx of gebruik het donatieformulier op de website: ​https://bootvluchteling.nl/doneer/

Beeld: Stichting Bootvluchteling

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons