Onvruchtbare ouders

Blog van Annemarie van Heijningen

Annemarie van Heijningen

Hanna, de onvruchtbare. De voorganger preekt over haar en schetst in rake woorden haar verdriet. In mijn hoofd passeren een aantal hedendaagse Hanna’s de revue.

Vanaf de zijlijn ken je maar een schijntje van hun pijn. Als je schoot toch toegesloten blijft, maand na maand en jaar na jaar. Als je lijf maar niet in bloei wil staan. Vanuit de kerkbank trek ik het lijntje door naar Abram, de man die decennialang worstelde met Hogerhand om onvervulde beloften en ‘beschuiten zonder muisjes’.

Er zijn Abrams en Hanna’s die wél vader en moeder zijn, maar zich evengoed onvruchtbaar voelen. Omdat hun kinderen Christus niet meer volgen. Omdat, hoe goed de band ook is, het allerbeste niet meer met elkaar gedeeld kan worden. Als gelovige ouders wil je boven alles vruchtbaar zijn; je kinderen de woorden van Jezus meegeven. Zaaien en planten, tot je vruchten ziet groeien en je samen de kruisweg kunt lopen. 

Wanneer je pogingen vruchteloos schijnen, ga je net als Abram en Hanna biddend de strijd aan voor een nieuwe generatie. Heer, geef me ‘kinderen voor de overkant’. Want het kan toch niet zo zijn dat de fakkel van het evangelie niet kan worden doorgegeven aan het volgende geslacht? Dat Uw vuur in ons gezin na ons overlijden spoedig dooft?

Onvruchtbare ouders, er zijn er veel vandaag de dag. Voor wie tussen de regels door wil lezen: ik weet me meer en meer met hen verwant. Terwijl ik in het godshuis zit te mijmeren over allerhande Abrams en Hanna’s, blader ik naar de beloften waarop eeuwen is gepleit. Pleiten is een ouderwets woord, dat riekt naar bevinding. Pleiten is een schitterend woord, dat riekt naar vervulling. Kijk wat er staat: ‘Een nieuw geslacht zal Hem dienen’ (Psalm 22), ‘zolang de zon en de maan er zijn, van generatie op generatie’ (Psalm 72).

Manier en moment van vervullen liggen in de handen van de goede God. Iets in mij fluistert zacht dat ik de sterren mag gaan tellen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons