Nieuwe website voor christelijke kindertheaters

‘Elk theater krijgt evenveel aandacht’

in Mediatips
Matthijs Vlaardingerbroek met handpoppen

Een poppentheater boeken? Of toch liever een goochelaar? Op de nieuwe website Christelijkekindertheaters.nl staan alle – de naam zegt het al – christelijke kindertheaters op één plek. De website is een initiatief van theatermaker Matthijs Vlaardingerbroek.

“Samen met een aantal andere kindertheatermakers vorm ik een vriendengroepje. Als iemand van ons ziek is – of als we te veel aanvragen krijgen voor dezelfde dag – vallen we in voor elkaar. Zo kwam ik op het idee van een website waarop elk christelijk kindertheater zich kan profileren,” legt Matthijs uit. 

Met deze site kunnen de theatermakers snel naar elkaar doorverwijzen en zijn alle mogelijke voorstellingen verzameld op één plek. Matthijs vond het belangrijk een zo eerlijk mogelijk systeem te bedenken. “De website is zo ingericht dat de foto’s van de aangeboden kindertheaters bij elk nieuw bezoek van plek wisselen. Hiermee krijgt iedereen evenveel aandacht.”

Als iemand van de kindertheatermakers ziek is, vallen we in voor elkaar

Tien boekingen in één week

Negentig procent van alle Nederlandse voorstellingen is al te vinden op de website. De overige tien procent die graag een plekje op de site wil, mag zich aanmelden. Volgens Matthijs is dat aan te raden, want de website werkt: in de eerste week na de lancering zag hij al tien boekingen binnenkomen. “Het is hartstikke leuk dat ik aanvragen voor collega’s zie verschijnen. Ik hoop dat dit dé site wordt waar scholen en kerken zoeken naar christelijke kindertheaters.”

Een heel oud boek

Zelf speelt Matthijs meer dan tweehonderd voorstellingen per jaar, waar hij de kinderen graag bij betrekt door ze het podium op te vragen.

Wat is voor jou de kracht van christelijk kindertheater?
“Wij makers zetten onze talenten in om de verhalen en boodschappen uit de Bijbel over te dragen aan kinderen. We doen dat op zo’n manier dat ze het leuk vinden. Denk aan goochelen, buikspreken, theater en clownerie. Omdat het visueel is, begrijpen kinderen meer van wat er in de Bijbel staat.”

Welke verhalen komen aan bod?
“Het kunnen allerlei verhalen zijn. Het ene theater is gericht op uitleg van het evangelie, het andere gaat erover dat God altijd bij je is en van je houdt. Rondom de feestdagen verzorgen we voorstellingen die de kerst- en paasboodschap uitdragen.”

Wij brengen de Bijbel op een leuke manier over aan kinderen

Waar komt je liefde voor theater vandaan?
“Ik ben christelijk opgevoed, dus als kind maakte ik mee dat we in de kerk uit de Bijbel lazen. Mensen zeiden dan over de Bijbel: ‘Dit is de schat.’ Maar als kind denk je: dit is gewoon een heel oud boek. Dus ik vroeg me af hoe ik die woorden uit dat oude boek kon overbrengen op kinderen.”

En hoe pak je dat aan?
“Ik koppel de verhalen aan buikspreken en goochelen. Kinderen verbazen zich over de goocheltruc en lachen om de pop. Zo neem ik ze mee in de verhalen van God.”

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Erick Kicken

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons