Nieuw avontuur?

Blog van Tijs van den Brink

'Wat moet ik zeggen als mijn vader vraagt of jij ook weggaat bij de EO nu je Jinek gaat opvolgen?’ Dit appje kreeg ik enkele weken geleden van een bezorgde collega.

Het kan u nauwelijks zijn ontgaan dat Eva Jinek, presentator van een praatprogramma op de late avond op NPO 1, weggaat bij de Publieke Omroep. Tot mijn aanhoudende verbazing is alles wat er rondom praatprogramma’s op de late avond gebeurt nieuws voor veel collega-journalisten. Enkele weken geleden interviewde ik voor het programma NieuwLicht minister Fred Grapperhaus, over drugs. Na afloop stond mijn telefoon roodgloeiend: via De Telegraaf was tijdens dat gesprek ‘uitgelekt’ dat ik samen met NTR- collega Fidan Ekiz (presentator van De Nieuwe Maan) Jinek zou opvolgen.

Best irritant. Niet alleen was het ‘nieuws’ lang niet zeker, maar allerlei collega’s met wie ik elke dag samenwerk, wisten überhaupt nog van niks. Zij lazen ineens in de krant dat de presentator van de programma’s waar zij elke dag ontzettend hun best voor doen, vanaf januari misschien wel iets heel anders doet. Collega’s onrustig, maar – zo bleek uit bovenstaande app – ook hun ouders, doorgaans trouwe EO-leden natuurlijk. De collega’s kon ik niet onmiddellijk geruststellen, hun ouders wel: ‘Zeg maar tegen je vader dat zelfs als ik Jinek opvolg, ik dat namens de EO ga doen!’

Inmiddels zijn we een kleine zes weken (als u dit leest vijf weken) verwijderd van de start van de nieuwe latenighttalkshow. Hoe het programma eruit gaat zien, is nog niet precies duidelijk. Het plan is nu om het programma elke dag door twee mensen te laten presenteren, in plaats van één. En mogelijk zelfs elke dag door een ander duo. Het blijkt een gecompliceerd proces te zijn: de NPO, de afzonderlijke omroepen en de presentatoren hebben allemaal zo hun wensen en verlangens. Is er de ene dag een grote kans dat ik een koppel ga vormen met Fidan, de volgende dag kan die optie vrijwel zeker de prullenbak in. Weer een dag later vorm ik een koppel met een presentator die echt in nog geen één krant is genoemd, echter niet voor de hele week, maar voor één dag per week. En weer een dag later is het opnieuw anders. Dat maakt dat ik de collega’s nog steeds geen zekerheid kan bieden over mijn aanwezigheid in januari. Eigenlijk staat er, Deo volente, maar één ding vast: in januari werk ik nog steeds voor de EO...

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons