Netflix-film 'The Irishman': een gangster overdenkt zijn zonden

'Bijzonder indrukwekkend'

Regisseur Martin Scorsese (1942) groeide op in de New Yorkse wijk Little Italy, in een straat waar zowel een katholieke kerk stond als een nachtclub waar veel maffiosi rondhingen. Als tiener overwoog Scorsese net als veel buurtgenoten een leven als gangster, maar uiteindelijk koos hij toch voor de kerk. Toen hij echter na een jaar van het seminarie werd geschopt, ging hij maar films maken.

Misdaad en religie: dat zijn altijd de grote thema’s gebleven in Scorseses oeuvre. Zijn portretten van criminelen zijn keihard, maar ook zeldzaam eerlijk, zowel in het tonen van geweld en hedonisme als in het schetsen van de geestelijke leegte van zo’n levensstijl. Voor de antihelden in pikzwarte films als Goodfellas (1990), Casino (1995) en The Departed (2006) is een happy end uitgesloten.

Maffialoopjongen

Meer dan ooit gaat dit op voor The Irishman, Scorseses nieuwste, op waarheid beruste gangsterfilm. Centraal hierin staat Frank Sheeran (Robert De Niro), die terugblikt op zijn leven als maffialoopjongen en rechterhand van vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino). Met een lengte van drieënhalf uur en een cast vol oude bekenden mag dit epos rustig de kroon op Scorseses carrière worden genoemd.

Ziel van de dader

Die lengte vraagt wel wat van de kijker, net als de keuze om de bejaarde hoofdrolspelers in flashbacks met computereffecten een jonger uiterlijk te geven. Vooral bij De Niro overtuigt deze techniek nooit helemaal. Maar ondanks zulke minpuntjes vond ik The Irishman bijzonder indrukwekkend. Als regisseur is Scorsese op zijn 76e nog niets van zijn gevoel voor stijl en energie verloren, en ook inhoudelijk stelt hij niet teleur. Vooral het laatste halfuur, waarin Sheeran op hoogbejaarde leeftijd met zijn zonden wordt geconfronteerd, hakt erin.

Bekijk de trailer van 'The Irishman'

The Irishman

Regie: Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci. Kijkwijzer: vanaf 16 jaar wegens geweld en grof taalgebruik. Te zien in enkele bioscopen en vanaf nu op Netflix.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons