Nacht van de Theologie op NPO Radio 5: 'Ziel & Zaligheid'

Volg de negende 'Nacht' vanaf 19.00 uur in 'EO Live' en 'Onderweg'

in Mediatips
Nacht van de Theologie

Marleen Stelling en Wilfred Kemp presenteren de negende Nacht van de Theologie. In EO Live schakelt Yvonne Sprunken met predikant Tom Mikkers, die verslag doet vanuit het EO-gebouw in Hilversum. Hier wordt de Nieuwe Theoloog des Vaderlands bekendgemaakt, die in Onderweg te gast zal zijn bij Elsbeth Gruteke.

Voorafgaand aan de verkiezing van de Theoloog des Vaderlands is er zaterdagmiddag een symposium met Stefan Paas; hoogleraar Missiologie en Interculturele Theologie. Hij ging vorig jaar met de eretitel 'Theoloog des Vaderlands' naar huis. Daarnaast maakt het publiek kennis met de zes kandidaten die meedingen naar de titel ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’. Deze kandidaten presenteren zich en gaan met elkaar in debat.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Nacht van de Theologie
Presentator Wilfred Kemp

Welke drie kandidaten blijven in de race voor de titel en wie volgt Rik Zweers op? Ook wordt tijdens de Nacht van de Theologie duidelijk wie het beste theologische boek van dit jaar heeft geschreven. 

'Geloof blijft belangrijke drijfveer'

Volgens Tom Mikkers, theoloog en 'nestor' van de Nacht van de Theologie, vraagt de actualiteit voortdurend om duiding door theologen. Zoals de afgelopen weken nog bij het ‘spookgezin’ in Ruinerwold, over het celibaat in de rooms-katholieke kerk en over radicalisering na de uitschakeling van ISIS -leider Al Baghdadi. “De thema’s liggen voor het oprapen. Op allerlei podia komen daarom theologen voorbij. Zo lang de wereld er nog is, is geloof een belangrijke drijfveer.”

De actualiteit vraagt om duiding door theologen; op allerlei podia komen ze voorbij

Het thema ‘Ziel & Zaligheid’ loopt als een rode draad door het evenement. “In deze maand van het kerkelijk jaar – met begin november Allerheiligen en Allerzielen – staan we stil bij het einde van het leven, maar ook bij wat daarna komt”, vertelt Marieta van Driel namens de organisatie. “Dat is het terrein van de theologie: die gaat juist over dat wat blijft na dit leven: de eeuwigheid, de ziel.” Over dit thema gaan theoloog en geestelijk verzorger Margriet van der Kooi en arts en filosoof Bert Keizer met elkaar in gesprek.

Kanshebbers beste theologische boek

De genomineerden voor het beste theologische boek zijn inmiddels bekend. De vijf kanshebbers zijn: Ongeneeslijk religieus van Gerko Tempelman, Lezen en laten lezen (Arnold Huijgen), Over muren heen door Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui, Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt en Groene Theologie van Trees van Montfoort. De jury, die bestaat uit recensenten van het Nederlands Dagblad en Trouw, wijst de winnaar aan.

Nacht van de Theologie – zaterdag 16 november

EO Live 
19.00 uur, NPO Radio 5
Presentatie: Yvonne Sprunken

Onderweg
22.00 uur, NPO Radio 5 
Presentatie: Elsbeth Gruteke 

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons