'Mi Vida': feelgoodfilm over een zestiger

'Verfrissend'

Mi Vida - Filmrecensie

Lou uit Schiedam is bijna 65 en heeft zojuist haar kapsalon verkocht. Nu is ze naar de idyllische Spaanse havenstad Cádiz gereisd om een taalstudie te volgen en na te denken over haar toekomst.

Toen Lou als kind weleens met haar vader in Spanje kwam, was ze altijd onder de indruk van het temperament van Spaanse vrouwen. Zelf is ze nogal bescheiden en zou ze ook wel iets van dat temperament willen bezitten. Sterker nog: het liefst zou Lou permanent in Cádiz blijven wonen en leven als een Spaanse vrouw. Maar dat vinden haar volwassen kinderen een slecht idee – al is het maar omdat ze Lou niet kwijt willen als oppas voor de kleinkinderen.

Ingetogen karakterstudie

De Nederlandse feelgoodfilm Mi vida, die volledig is opgenomen in Spanje, werd speciaal ontwikkeld voor actrice Loes Luca. Regisseur Norbert ter Hall werkte eerder met haar samen aan de serie ’t Schaep met de 5 pooten en vond dat zo plezierig, dat hij scenarist Roos Ouwehand vroeg een filmpersonage voor haar te verzinnen. Dat werd dus Lou. Haar verhaal werd geen groots en meeslepend drama, maar een luchtige, ingetogen karakterstudie.

Strubbelingen van een twintiger

Luca zal er allicht blij mee zijn geweest, want voor actrices van boven de pakweg 55 jaar zijn doorgaans bar weinig mooie filmrollen te vinden. De rol van Lou zit haar duidelijk als gegoten: ze zet de onzekere maar ook moedige kapster mooi en overtuigend neer.

En voor de kijker is zo’n film evengoed winst. Want negen van de tien keer volg je in de bioscoop de strubbelingen van een twintiger of dertiger, alsof de levens van oudere mensen hoe dan ook te saai zouden zijn om op in te zoomen. Lou heeft wat typische seniorenproblemen, maar worstelt ten diepste met vragen die voor iedereen herkenbaar zullen zijn: wie ben ik, en wat wil ik doen met mijn leven?

Trailer 'Mi Vida'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons