Koningspaar bij inhuldiging Japanse keizer

Blog van Jeroen Snel

Willem-Alexander Maxima Koningshuis op reis Tokio Japan

Oktober was een bijzondere maand voor Japan: keizer Naruhito heeft officieel de troon aanvaard en de belofte afgelegd waarin hij zegt dat hij zijn plicht als symbool van de staat zal vervullen.

De eeuwenoude ceremonie vond dinsdag 22 oktober plaats in de belangrijkste zaal van het keizerlijke paleis in Tokio. Er waren staatshoofden en gasten uit meer dan 180 landen aanwezig. Ook Willem-Alexander en Máxima waren erbij, en dat terwijl de herfstvakantie normaal gesproken heilig voor ze is.

Maar de band tussen de twee families is erg sterk. Daar zijn verschillende redenen voor, die soms ver teruggaan in de geschiedenis. Een recenter voorbeeld stamt uit 2006. Masako en Naruhito – die toen nog geen keizerin en keizer waren – werden destijds door Beatrix uitgenodigd voor een vakantie in Apeldoorn. Masako was depressief en leed onder het zware protocol van het Japanse hof. Het deed haar veel pijn dat Naruhito en zij geen jongen hadden gekregen. Hun enige kind was een meisje; en een vrouw is in Japan geen troonopvolger. Beatrix, die wij allemaal kennen als de moeder des vaderlands, zei: ‘Kom maar, en logeer zo lang je wilt bij mij op Het Oude Loo.’ Ze hebben toen een erg fijne tijd gehad.

Tussen het leven van onze royals en die uit Japan zit een wereld van verschil. Onze koning schenkt koffie op Burendag, of hij gaat iets leuks doen met ouderen. Máxima en hij zijn aanraakbaar. Als Naruhito en Masako in het openbaar verschijnen, staan ze achter glas. Hun leven wordt bepaald door de hofhouding. Zij hebben de macht en beslissen wat Naruhito en Masako moeten doen. Gelukkig lijkt het stapje voor stapje te moderniseren, waardoor er iets meer lucht ontstaat in het strenge regime. Ik gun de nieuwe keizer en keizerin van harte meer vrijheid toe!

Blauw Bloed

Zaterdag, 19.25 uur, NPO 2

Beeld: Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij aankomst voor het galadiner voor de inhuldiging van de Japanse keizer Naruhito (ANP)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons