Kan Charles het tij keren?

Blog van Jeroen Snel

Vanwege haar hoge leeftijd – ze is 93 – reist koningin Elizabeth voor officiële dingen niet meer buiten het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat veel buitenlandse verplichtingen nu door andere familieleden worden vervuld.

Zo zijn William en Catherine veel op pad. Onlangs bezochten zij Pakistan, en William gaat binnenkort naar Koeweit. Charles was laatst alleen in India, en is deze week samen met zijn echtgenote Camilla op bezoek in Nieuw-Zeeland. Pakistan, India en Nieuw-Zeeland zijn gemenebestlanden: landen die vroeger hoorden tot het machtige Britse rijk. 

Van sommige gemenebestlanden is Elizabeth nog altijd het staatshoofd, zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Australië. Daarom is het belangrijk dat Charles en Camilla nu in Nieuw-Zeeland zijn, want het vermoeden is dat zowel Australië als Nieuw-Zeeland onafhankelijkheid wil zodra Elizabeth komt te overlijden. Nu al is dat wat een meerderheid van de bevolking in beide landen wil, maar ze kiezen ervoor dit Elizabeth niet aan te doen. Na haar overlijden zal de roep voor een referendum echter steeds sterker worden, want ze willen Charles niet als staatshoofd. 

Koningin Elizabeth regeert ondertussen rustig door. Laatst bezocht ze nog een tehuis voor veteranen en hun wederhelften. Ze heeft daar zelfs een tijdscapsule begraven die over honderd jaar weer wordt opgegraven. Inmiddels heeft ze al heel wat meegemaakt: zo viert ze komend jaar voor de 75e keer bevrijding mee. Charles op zijn beurt zit al ontzettend lang in de wachtkamer voor de troon. Hij is deze maand 71 geworden, maar is nog altijd geen koning. Tot die tijd is hem er veel aan gelegen de band met een land als Nieuw-Zeeland goed te houden. Maar ik vraag me af of zijn bezoekjes genoeg zijn, en of Camilla en hij het tij nog kunnen keren... 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons