Is 'Niet-Winkeldag' een gezond alternatief voor 'Black Friday'?

Kritiek op consumptiedrift; 'EO Live', zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
Black Friday vs Niet-Winkeldag

Is het Canadese fenomeen 'Niet-Winkeldag' een gezond alternatief voor 'Black Friday', een dag vol koopwoede die uit de VS is overgewaaid? In het radiomagazine EO Live gaat presentator Yvonne Sprunken hierover in gesprek met cultuurtheoloog Frank Bosman. 

Yvonne en Frank blikken zaterdag terug op de beste week van het jaar voor koopjesjagers. Consumenten liepen de deuren van winkelcentra plat, vochten om de laatste spotgoedkope flatscreen-tv of keukenmachine en kochten dingen die ze nauwelijks nodig hebben. Want de week liep uit op 'Black Friday', een Amerikaans fenomeen dat hier vaste voet aan de grond heeft gekregen. 

Schaduwkanten van koopwoede

Daarbij hopen kopers te profiteren van goede deals, maar wat zijn de schaduwkanten van de koopwoede? Volgens sommigen is Black Friday de 'hoogmis van de massaconsumptie'. Anderen noemen het cynisch een 'quasi-professionele plundersessie’.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Niet-Winkeldag Black Friday Frank Bosman
Vindt cultuurtheoloog Frank Bosman Niet-Winkeldag een goed antwoord op Black Friday?

Zaterdag daarentegen is het Niet-Winkeldag. En dat fenomeen is ook komen overwaaien van over de grote plas. Alleen komt Niet-Winkeldag uit Canada. Het is een initiatief tegen het kapitalisme en tegen de ongebreidelde consumptie van onze westerse cultuur. Daarin staat een ongelijke verdeling tussen rijk en arm, maar ook het milieu centraal. Het is – zeg maar – de bedoeling dat je als een soort kluizenaar in bed blijft liggen, zonder co2 uit te stoten…

'Geweten sussen na Black Friday'

Black Fridag en Niet-Winkeldag, twee op elkaar volgende dagen, staan zaterdag centraal in EO Live. Op de eerste dag wordt de hebberige ik gevoed, terwijl de tweede dag het geweten sust. Presentator Yvonne Sprunken gaat in gesprek met Frank Bosman over de schijnbaar onoverbrugbare kloof tussen beide dagen. Waarom slaan ze allebei aan in Nederland? En hoe verenigen we ze in ons hoofd? De cultuurtheoloog laat op geheel eigen wijze zijn licht schijnen op dit bijzondere vraagstuk.

EO Live: Black Friday vs Niet-Winkeldag

Zaterdag 30 november, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Reuters en We Definitely Fotografie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons