Is het normaal dat mijn kind zo bang is?

'Neem te allen tijde de angst van je kind serieus'

Jong meisje met grote ogen

Mijn dochter van 8 is de laatste tijd erg angstig. Ze is bang voor kaarsjes, bang om alleen naar boven te gaan en heel bang dat mij iets overkomt. Is dit normaal? En hoe kan ik haar het beste helpen?

Kinderen en angst, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar het ene kind angstig is aangelegd, is het andere ‘voor de duvel niet bang’, zoals we dat bij ons op de Veluwe zeggen. Voor een kleuter en jong basisschoolkind is het normaal om af en toe bang te zijn. Het gros van de kleuters is tijdelijk bang voor een krokodil onder het bed of schaduwen op het behang. Angst helpt ons ons te beschermen tijdens dreigend gevaar. Het zorgt ervoor dat we voorzichtig reageren, vechten of vluchten.

Reële versus irreële angst

Als een kind niet langs een agressief blaffende hond durft te lopen is dat een reële angst. Maar met een grote boog om kleine Fikkie heen lopen, is een irreële angst. Gaat de angst het leven van je kind beheersen, trek dan aan de bel en zoek een (christelijke) therapeut. Basisschoolkinderen zien en horen tegenwoordig best heftige berichten. Ze zien – gevraagd en ongevraagd – enge dingen op hun tablet of telefoon, of tijdens reclames op tv. Ze spelen schietspellen en horen over gezinsdrama’s en dreigende oorlogen.

Met een grote boog om kleine Fikkie heen lopen, is een irreële angst

Lampje op de gang

Hoe kun je je kind helpen? Neem te allen tijde de angst van je kind serieus. Een uitspraak als ‘stel je niet zo aan’ is pijnlijk. Je communiceert daarmee ‘jouw angst mag er niet zijn’. Laat je kind rustig vertellen waar het bang voor is en waar het door komt. Stel het gerust en check samen de kans dat er inderdaad iets ergs gebeurt. Misschien heeft je kind zelf een oplossing voor de angst. Bespreek het samen, maar geef ook duidelijke grenzen aan. Grenzen zorgen voor veiligheid. Een lampje aan op de gang? Prima. Alle lampen aan en deuren open? Liever niet, je gaat dan mee in de angst. En dat is nou net niet wat je moet doen.

Zegen je kind

Onderzoek bij je kind waar de angst vandaan komt. Is er iets gebeurd waardoor hij angstig is geworden? Zoek samen naar de angel. Misschien heeft het iets engs gehoord of gezien. Bid daar dan samen voor en stuur de angst weg in de naam van Jezus. Zegen je kind daarna met Zijn rust en spreek uit dat God als een muur rondom het leven van je kind zal zijn.

Weet je niet direct de oorzaak van de angst? Breng het dan in gebed en zegen je kind met de vrede van God. Ook mag je de heilige Geest vragen of je erachter mag komen wat de aanleiding is voor de angst. Soms plopt er iets op en kun je gericht bidden. Blijf als ouder te allen tijde rustig en weet je geborgen bij Hem. Dit straalt vertrouwen uit naar je kind.

Tot slot: wees zorgvuldig in wat je je kind laat zien en horen en hoe je zelf praat over situaties die misschien niet voor kinderoortjes zijn bestemd. Wij mogen onze kinderen beschermen en dicht bij Hem blijven. Zijn liefde drijft immers angst uit.

Luistertip

Beluister op YouTube het lied ‘Wij zijn safe’ van Make some noise kids.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons