‘Ik mis je’: Maartje verloor haar tweelingzus

Zondag, 8.55 uur, NPO 2

in Mediatips

Ruim 82 jaar lang was de eeneiige tweeling Maaike en Maartje onafscheidelijk. Tot Maaike begin juli 2015 na een kort ziekbed overleed. “Waar we ook waren, we hadden altijd aanspraak. Dat mis ik.”

“Mensen noemen me nog steeds vaak Maaike,” vertelt Maartje. “Op die manier leeft mijn zus eigenlijk nog een beetje voort. Al is het soms ook confronterend om dan te moeten zeggen dat mijn zus is overleden. Vanaf de geboorte zijn we bij elkaar geweest. Ik denk dat dit ook de reden is geweest dat we nooit getrouwd zijn. We hadden elkaar.”

Letterbord

Maaike had een aandoening aan haar longen en werd steeds kortademiger. Op een dag kon ze helemaal geen adem meer halen, en kwam Maaike in het ziekenhuis terecht. Praten ging niet meer, wel kon ze op een letterbord letters aanwijzen. Maartje: “Ze heeft nog gezegd: ‘Er is een God die hoort.’ Dat was heel bijzonder. Vlak voor ze stierf, heb ik voor haar kunnen bidden, daarna is ze overleden.”

Hard gillen

Maartje had vooraf gedacht dat ze hard zou gillen als haar zus zou overlijden. Dat ze helemaal van slag zou zijn. “Maar dat is niet gebeurd, ik heb het kunnen dragen. Ook in de periode erna ben ik gesterkt. Ik denk echt dat ik kracht krijg door mijn geloof; ik verwonder me over mezelf hoe sterk ik ben.”

Troost

Een grote troost voor Maartje is het feit dat zij en haar zus over het naderende einde hebben kunnen praten. “We kwamen op een leeftijd dat we wisten dat een van ons een keer zou sterven. Daar spraken we ook over. Maaike dacht niet dat ze het aan zou kunnen als ik zou overlijden. Ik heb eens één nachtje in het ziekenhuis gelegen, toen zei ze: ‘Als je niet meer terugkomt, ga ik bij iemand anders slapen. Want dan is er een stukje van mijn lichaam afgesneden.’ Ik denk dat het voor haar fijn is dat zij als eerste is gegaan.”

Gemis

Niettemin is het gemis voor Maartje groot. “Ik mis haar elke dag en ik denk dat het steeds erger wordt. Onlangs was mijn kunstheup gebroken. Dan mis je je zus wel hoor, als je uit de narcose komt. We hadden ook zo vaak gesprekjes over tweeling zijn. Waar we ook waren, we hadden altijd aanspraak. Dat mis ik. We waren niet hetzelfde gekleed, maar mensen zagen natuurlijk wel dat we tweeling waren. Voor mijn gevoel ben ik nu niemand meer.”

Ik mis je

Zondag, 8.55 uur, NPO 2
Lees en bekijk meer op de site van Ik mis je.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons