Het evangelie en de bladblazer

Blog van Andries

Herfst blaadjes milieu

“Zal ik u even helpen?” vroeg een mij onbekende man. Ik was druk bezig de bladeren uit mijn tuin te harken, toen hij aan kwam geslopen. Alhoewel, sluipen is niet het juiste woord, want het apparaat op zijn rug maakte een – hoe zeg je dat netjes? – geweldige herrie.

Ik keek de man even aan en wierp daarna een blik op de enorme hoeveelheid bladeren in mijn tuin – we wonen praktisch onder een kastanjeboom. “Mag ik dit aanbod wel aannemen?” dacht ik in een kleine seconde. Ik was namelijk altijd fel tegen bladblazers geweest, vanwege – inderdaad – die herrie, en vanwege de verspilling van kostbare brandstoffen. En daarnaast meende ik, met Paulus, dat het vegen van bladeren goed was voor je gezondheid. 

Mag een christen wel een bladblazer gebruiken? vroeg een klein stemmetje vanbinnen. Ik ben maar een zwak mens, en dus zei ik, niet eens schoorvoetend: “Ja.” En binnen één minuut was de tuin schoon. 

Mag een christen een open haard stoken? 

Tja, daar zit je dan met je principes, dacht ik later. Tegen bladblazers zijn, en bij de eerste de beste verleiding door de bocht gaan. Raar eigenlijk dat ik tegen die apparaten ben. Want ik rijd wel auto en soms neem ik het vliegtuig. En het opmerkelijke daarbij is dat ik dan minder gewetensbezwaren heb dan bij de bladblazer. Mag een christen autorijden, en als hij dat doet, mag hij dan niet harder dan 100 kilometer per uur? Mag een christen vliegen, en als hij dat doet, alleen zakelijk? Mag een christen een open haard stoken? 

Het is me tegenwoordig wat, met al die geboden en verboden. Maar onbewust word je beïnvloed. Vreemd, want zelf denk ik dat kernenergie het enige echte middel is om de klimaatverandering tegen te gaan. Maar ik hoor al een stemmetje: mag een christen voorstander zijn van kernenergie? Enfin, dat wordt nog wat de komende jaren. Overigens tot troost van de kritische lezer: die avond begon het zo te stormen, dat de dag erna onze tuin weer overdekt was met bladeren. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons