'Geef dit cadeau, wie weet word je er goed heilig van'

Blog van TimZingt

Cadeaus en pepernoten

Zit je nou nog steeds te ‘Sint zat te denken...’? Hier twee goedheilige cadeautips: er zijn dit jaar twee grote christelijke artiesten die hun testament opmaken.

Nou ja, eigenlijk drie, maar twee zijn een duo. Ik heb het natuurlijk over Elly en Rikkert die bezig zijn met hun afscheidstournee ‘Mooi Geweest’, maar ook over Otto de Bruijne die een autobiografie publiceerde onder de titel Ottobiografie. Ze kijken aan het eind van hun artistieke leven om en vertellen over de weg die ze gingen.

Deze artiesten hebben nogal invloed gehad op mijn leven. Elly en Rikkert al sinds ik me kan heugen. Ik ben van de generatie die weet dat ze een parel in Gods hand is (ook al staat dat nergens in de Bijbel), dat we allemaal wat hebben (en dat we toch broertjes en zusjes zijn) en die lang de prangende vraag heeft gehad of hij zou willen ruilen met Miguel. Later ontdekte ik hun liedjes voor volwassenen: de enorme kracht en inventiviteit van hun taal. Volzin en zinvol. Meermalen zocht ik nieuwe woorden voor geloofsgevoelens die door hen werden aangereikt.

Otto de Bruijne leerde ik kennen op Opwekking, waar hij als theatraal profeet met een vuilnisbak en een teddybeer het podium opkwam om ons van onze teddybeer-god af te helpen en te confronteren met onze vuilnisbak. Ik was diep onder de indruk: dit was zo anders dan het zing-het-in-je-eigen-woorden-want-God-vindt-alles-oké-als-het-goed-voelt van de andere sprekers. Ik zag hem later vaker met zijn theatrale bijdragen. Ook zijn schilderwerk, teksten en kunstprojecten. Meermalen zette hij voor mij de boel op scherp en, omdat het groots theater was, bracht het me op de knieën.

Het mooie van beide testamenten is dat je hun leven en werk in vogelvlucht kunt zien en hun soms barre weg met God kunt meemaken. Hoe ze gaandeweg goedheiligmannen-en-vrouwen werden. Het is duidelijk dat veel waardevols op den duur ballast bleek en overboord ging. Het is ook duidelijk wat van waarde bleef; of beter: Wie van waarde bleek. En omdat ze kunstenaars zijn, zijn ze in staat dat scherpzinnig te verwoorden en te verbeelden en te verklanken. Om je hart aan op te halen. Dus: geef dit concert of dit boek cadeau! Wie weet word je er goed heilig van.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons