'EO Live' over 100 jaar radio: 'Dit medium is springlevend'

Zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
EO Live 100 jaar radio

Het medium radio bestaat bijna 100 jaar. Woensdag 6 november is het precies een eeuw geleden dat Hans Idzerda vanuit zijn eigen woonhuis begon aan de eerste radio-uitzending in Nederland. Twee uur lang deelde hij muziek met zijn luisteraars. In het radiomagazine EO Live staat Yvonne Sprunken stil bij deze mijlpaal met radiocoryfeeën van vroeger en nu.  

Er is in 100 jaar tijd veel veranderd, maar de kracht van radio wordt nog steeds gewaardeerd. Het medium is springlevend en lijkt zelfs nieuwe impulsen te krijgen met nieuwe vormen van radio, zoals podcast. Maar hoe zal de toekomst van de radio er precies uitzien? In EO Live viert presentator Yvonne Sprunken het eerste eeuwfeest van de radio alvast met twee bijzondere gasten.

'Radiocoryfee van de toekomst'

De vroegere EO-presentator Hans Le Poole was jarenlang actief op de radio. Naast deze radiocoryfee is David Boogert aanwezig in de studio van Yvonne. Misschien is hij wel een van de coryfeeën van de toekomst. David vertelt over de Ongelooflijke Podcast, die hij voor de EO maakt. 

Nieuws van afgelopen week

Zoals altijd, staat Yvonne Sprunken in EO Live ook stil bij het nieuws van de afgelopen week. Daarin nam de Nederlandse luchtmacht de eerste F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter) in gebruik. Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad, vertelt over de voorgeschiedenis. Hoewel vliegtuigspotters enthousiast reageerden, legt Van Benthem uit waarom het toestel ook wel de 'Fladderkip' wordt genoemd. 

(Tekst loopt door onder de foto.)

EO Live Jimmy Carter
Oud-president Jimmy Carter vertelt in 'Faith' over zijn geloof in Jezus.

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft een boek over zijn persoonlijk geloof geschreven. In Faith vertelt Carter, die president was van 1977 tot 1981, openlijk wat Jezus voor hem betekent. Yvonne gaat er in EO Live over praten met journalist en theoloog Dick Schinkelshoek. 

EO Live: 100 jaar radio

Zaterdag 2 november, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: EO/HP Photography en Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons