Ds. Marco Batenburg nieuwe preses Protestantse Kerk

Opvolger ds. Saskia van Meggelen

in Geloven

Ds. Marco Batenburg (1972, Dordrecht) is verkozen tot preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij volgt ds. Saskia van Meggelen op.

In zijn kennismakingstoespraak gaf Batenburg vandaag aan dat hij hoopt dat in vergaderingen van de synode niet alleen besluiten worden genomen, maar dat ook het geloofsgesprek plaatsvindt.

“Als kerk leven en herleven we van de gekruisigde en opgestane Christus," zo zei hij. "Onze vreugde ontspringt telkens aan die Bron. Laten we als synode telkens weer de kerk uitnodigen om het van deze Christus te verwachten. Om van Zijn genade te leven." Hij vervolgde: "Ik hoop dat de synode ook een plaats zal zijn om elkaar daarin te oefenen. Niet alleen een vergadering waarin besluiten worden genomen, maar ook een ontmoetingsplaats om het geloofsgesprek voeren. Om van daaruit ook met vrucht en visie leiding te geven aan de kerk.”

Werkervaring

Batenburg is momenteel gemeentepredikant in de Protestantse Gemeente Gouda (wijkgemeente Sint Janskerk). Daarvoor was hij gemeentepredikant in Waddinxveen, Zalk en Veecaten. Hij studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en is afgestudeerd in de vakken dogmatiek en Nieuwe Testament.

Naast zijn predikantschap bekleedt Batenburg op dit moment een aantal bestuurlijke functies. Zo is hij lid van de Raad van Toezicht van de Hervormde Stichting Sonneburgh en voorzitter van de Raad van Toezicht van de IZB, vereniging voor Zending in Nederland. Deze laatste functie legt hij in verband met mogelijke belangenverstrengeling per direct neer.

Beeld: Xander de Rooij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons