De Muzikale Fruitmand zendt top-10 populairste liederen uit

Ter ere van 100 jaar radio

in Mediatips
Tjitske Volkerink

In De Muzikale Fruitmand bemoedigen of feliciteren luisteraars elkaar met muziek en een boodschap. Ter ere van het honderdjarig bestaan van de radio stelden de programmamakers een top-10 van de populairste liederen samen. Vanaf zondag 3 november telt presentator Tjitske Volkerink af van 10 tot 1, met elke week één nummer uit de lijst.

Hoe het kan dat dit programma al zo lang meegaat? Volgens Tjitske is het de combinatie van liefdevolle aandacht voor elkaar, het vaste format en de muziek die aanspreekt. “De aangevraagde liederen veranderen nauwelijks. We draaien veel liederen die veertig jaar geleden ook werden gedraaid,” vertelt Tjitske. “Nieuwe nummers komen ook aan bod, maar pas als ze al bekend zijn bij een groter publiek.”

Top-­10 populairste liederen

1. Er is een God die hoort
2. Wat de toekomst brengen moge
3. Psalm 68
4. Lichtstad met uw paarlen poorten
5. Psalm 23
6. Ik zal er zijn
7. Groot is Uw trouw, o Heer
8. Blijf bij mij Heer
9. Ga met God en Hij zal met je zijn
10. 'k Wil U, o God, mijn dank betalen

Persoonlijke verhalen

Alle ingezonden verhalen gaan eerst langs collega Gerja Wolf. Zij maakt een selectie en Tjitske leest de gekozen verhalen voor. Vaak zijn het er zo’n vijftien per uitzending. “De een stuurt een paar regels, de ander een langer persoonlijk verhaal. Die verhalen geven meer kleur aan het uitgekozen lied.”

De liefde van luisteraars voor elkaar, maakt het programma mooi

Er zijn vaste luisteraars die wekelijks iets sturen. Tjitske: “Een van die mensen was Toos. Ze stuurde om de week een handgeschreven brief met felicitaties en bemoedigingen. Opeens werd ze zelf ernstig ziek, waarna ze binnen korte tijd overleed. Dat was schrikken, want ik had het gevoel haar te kennen. Het voelde heel vertrouwd.”

Omzien naar elkaar

Ook de liefde die luisteraars voor elkaar voelen, maakt dat Tjitske het programma zo mooi vindt. “Mensen geven elkaar aandacht door middel van ons programma. Het is gaaf dat ik daar onderdeel van mag zijn. Er zijn tegenwoordig veel mensen eenzaam. In dit programma zien we naar elkaar om, en dat is heel hard nodig.”

De Muzikale Fruitmand

Elke zondag van 20.00 tot 22.00 uur op NPO Radio 5
Stuur hier een verzoek in om iemand te bemoedigen of feliciteren

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Willem-Jan de Bruin

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons