Coen Verbraak interviewt Indiëveteranen in 'Onze jongens op Java'

70 jaar na 'politionele acties' in Indonesië; donderdag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips
Onze jongens op Java

Na de Tweede Wereldoorlog wil ons land Nederlands-Indië weer gaan besturen, maar Soekarno roept in 1945 de republiek Indonesië uit. Dat laat Nederland niet op zich zitten en stuurt troepen. Coen Verbraak ontmoet in Onze jongens op Java (BNNVARA) Indiëveteranen, die 70 jaar na de politionele acties voor het eerst hun verhaal doen. 

Met de capitulatie van Japan in augustus 1945 komt er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. En dus ook aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, die drieënhalf jaar heeft geduurd. Nederland wil zijn kolonie het liefst zo snel mogelijk weer gaan besturen, zoals het al bijna vierhonderd jaar heeft gedaan. Maar daar denken de Indonesiërs heel anders over. Twee dagen na de Japanse overgave roept Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. 

'Politionele acties waren echte oorlog'

In de vier jaar die volgen, stuurt Den Haag 120.000 militairen – zowel dienstplichtigen als oorlogsvrijwilligers – naar de Oost om de Indonesische nationalistische opstand neer te slaan. 'Politionele acties' worden hun activiteiten verhullend genoemd. Maar de gewelddadige confrontatie is niets minder dan een echte oorlog.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Onze jongens op Java
Indiëveteranen die meevochten tijdens de 'politionele acties', doen in 'Onze jongens op Java' hun verhaal.

Het wordt de grootste Nederlandse overzeese gevechtsoperatie ooit. De gewapende strijd zal in vier jaar tijd ruim 100.000 Indonesiërs en meer dan 6.000 Nederlandse militairen het leven kosten.

Stilzwijgen na 70 jaar doorbroken

De meeste Indiëveteranen die de gewapende strijd van 1945–1949 overleefden, vertelden de buitenwereld nooit over wat ze in Indië meemaakten. Het merendeel hield 70 jaar lang zijn mond, zelfs tegenover hun dierbaren. In de vierdelige tv-serie Onze Jongens op Java vertellen veertien van hen voor het eerst publiekelijk hun verhaal. Journalist en historicus Coen Verbraak blikt met de veteranen terug op de 'politionele acties'.

Onze jongens op Java

70 jaar na de politionele acties in Nederlands-Indië doen veteranen voor het eerst hun verhaal. Presentator Coen Verbraak spreekt in het vierluik Onze jongens op Java met veertien Nederlandse oud-militairen. 

Vanaf 21 november, iedere donderdag, 20.25 uur, NPO 2

Beeld: BNNVARA

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons