Cadeaubox steekt vrouwen in de prostitutie hart onder de riem

'Juist met Kerst hebben vrouwen in de prostitutie het moeilijk'

Vrouwen in de prostitutie een hart onder de riem steken door hun een luxe cadeaubox te schenken: dat is in een notendop de actie van de drie christelijke organisaties She, Lume en De Haven. Deze Kerst trekken zij voor het eerst gezamenlijk op onder de naam Sheer om meer bewustwording te creëren voor de positie van vrouwen in de prostitutie.

“Sheer betekent ‘helder licht’," zegt Anneloes Meijer van Stichting De Haven. “In deze periode voor Kerst – die letterlijk donker is, maar voor vrouwen in de prostitutie ook figuurlijk – roepen we christelijke vrouwen op hun licht te laten schijnen. Juist met Kerst hebben vrouwen in de prostitutie het vaak moeilijk, omdat ze hun familie missen en hun eigen kinderen niet zien. Met Sheer willen we een helder licht laten zien.”

En dat kan dus heel praktisch?
“Ja. Je kunt een luxe Sheer-giftbox kopen ter waarde van vijftien euro. Daarin zitten bijvoorbeeld een badschuim van Rituals, een kaars en chocolade. Deze giftboxen worden op 12 december persoonlijk uitgedeeld aan prostituees in Den Haag, om hun een hart onder de riem te steken en te laten zien dat we een licht voor hen willen zijn.”

Vaak wordt gezegd: prostituees kiezen er zelf voor, het is hun werk.
“Als je naar de cijfers kijkt, lopen de onderzoeken heel erg uiteen, vooral als het gaat om de vraag of deze vrouwen er zelf voor kiezen of niet. Uit het ene onderzoek blijkt dat tien procent van de mensen die in de prostitutie werken, gedwongen wordt, en uit het andere onderzoek blijkt dat het om negentig procent gaat. De vraag is: wat versta je onder dwang? Wat wij zien, is dat niet alleen het werk zelf, maar ook de leefomstandigheden een vorm van dwang zijn, zoals financiële problemen of druk van familie.”

Als dit succesvol blijkt, kunnen we deze actie dan ook bijvoorbeeld met Pasen verwachten?
“We wachten eerst deze actie af, maar dat zou zomaar kunnen. We merken dat er enorm veel loskomt; we krijgen veel steunbetuigingen en reacties van mensen die een pakket hebben gekocht. Heel fijn, want het is belangrijk dat dit werk breed gedragen wordt.”

Hoeveel pakketten zijn er nodig?
“We kunnen zo’n vierhonderd pakketten kwijt. Er zijn in Den Haag veel meer vrouwen die in de prostitutie werken – zo’n vijfduizend – maar dagelijks komt dit neer op zo’n zeshonderd vrouwen. Er zijn overigens ook veel vrouwen die thuis aan prostitutie doen. Zij zijn veel minder zichtbaar voor ons. Al proberen we hen wel te bereiken met ons online veldwerk.”

Zit er ook een christelijke boodschap in het pakket?
“Er zit inderdaad een kaartje in met de tekst: ‘I wish you love, peace and light’ (Ik wens je liefde, vrede en licht, red.). Dat is een mooie boodschap met Kerst. Daarnaast bereiken wij deze vrouwen natuurlijk ook tijdens onze wekelijkse bezoeken in de rest van het jaar en tijdens onze outreaches.”

She-event.nl/sheer

Beeld: Shutterstock

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons