Anna Nooshin in 'Mooier wordt het niet': 'Schoonheid vloek of zegen?'

'Het moet allemaal steeds mooier'; iedere dinsdag, 22.00 uur, NPO 3

in Mediatips
Mooier wordt het niet

In het nieuwe tv-programma Mooier wordt het niet (BNNVARA) onderzoekt influencer Anna Nooshin de groeiende rol van schoonheid in onze samenleving. Waarom moet het allemaal steeds mooier? In vier afleveringen ontrafelt ze het schoonheidsideaal. Ook probeert ze de positieve en negatieve gevolgen van het streven naar schoonheid in beeld te brengen. 

 “Voordat ik deze serie maakte stond ik niet vaak stil bij de rol die schoonheid zou kunnen hebben gespeeld in mijn carrière. Omdat ik dagelijks word geconfronteerd met zoveel beelden die draaien om ‘perfectie’ ga je daar snel zelf ook in mee," zegt Anna Nooshin. In de eerste aflevering van Mooier wordt het niet begint ze aan een zoektocht naar de betekenis van schoonheid.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Mooier wordt het niet Anna Nooshin
Wat betekent schoonheid in het leven van Jessie Jazz, Miss Nederland 2015?

"De afgelopen maanden heb ik ontzettend veel verschillende mensen gesproken die ook allemaal met deze beelden worden geconfronteerd." vervolgt Anna. Wat betekent schoonheid voor deze mensen? Wat voor invloed heeft je uiterlijk op hun zelfbeeld en hoe kunnen schoonheid inzetten om succesvol te leven? "Ik heb geleerd dat lang niet iedereen zich vertegenwoordigd voelt in de mediawereld waar ik zelf dagelijks in zit."

Hersenen

"De kennis die ik in deze serie opdoe, is me heel dierbaar, omdat ik nu ook beter begrijp welke rol ik zelf kan spelen om hier verandering in te brengen.” Anna spreekt in Mooier wordt het niet met voormalig hockeyer Ellen Hoog en met Jessie Jazz, die in 2015 tot Miss Nederland werd uitgeroepen.

Als je dagelijks veel beelden ziet die draaien om perfectie, ga je daar snel in mee

Ook presentatrice en musicalster Chantal Janzen komt in de serie aan het woord. Daarnaast voert Anna in elke aflevering een experiment uit, samen met wetenschappers en experts. Zo gaat Anna een MRI-scan in om te kijken hoe haar hersenen denken over haar zelfbeeld en uiterlijk. 

'Wat als je afwijkt van het ideaalbeeld?'

In de eerste aflevering gaat Anna Nooshin op zoek naar het huidige schoonheidsideaal. Aan de hand van moderne apps kun je tegenwoordig al een cijfer krijgen voor je 'knapheid'. Op het platteland ontdekt Anna wat het schoonheidsideaal voor boeren betekent. Ook ontmoet ze Marjet, die lijdt aan het Treacher Collins Syndroom, een erfelijke aandoening aan het gezicht. Hoe voelt het om zo af te wijken van het ideaalbeeld? 

Mooier wordt het niet

De rol van schoonheid wordt steeds groter in onze samenleving. Influencer Anna Nooshin wil weten hoe dat komt en wat de gevolgen zijn. In Mooier wordt het niet zoekt Anna samen met wetenschappers naar een antwoord op de vraag: is schoonheid een vloek of een zegen?

Vanaf 26 november, iedere dinsdag, 22.00 uur, NPO 3

Beeld: BNNVARA en ANP/Remko de Waal

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons