Andere Tijden over 'Minnesota Starvation Experiment': 'Dit zou nooit meer kunnen'

'Hongeren voor Holland' in 1944; woensdag, 21.15 uur, NPO 2

in Mediatips
Andere Tijden Hongeren voor Holland

In november 1944 - nu 75 jaar geleden - breekt in Nederland de hongerwinter uit. Precies op datzelfde moment laten in Amerika 36 gezonde jongemannen zich vrijwillig uithongeren. In Andere Tijden (NTR/VPRO) blikt Hans Goedkoop terug op dit bijzondere experiment. Het had de hulp aan de hongerende bevolking van Europa ten goede moeten komen. 

Met de naderende bevrijding in zicht wil het Amerikaanse leger weten hoe het de hongerende bevolking in Europa weer zo snel mogelijk op de been kan krijgen. Vooral de overlevenden van de Duitse concentratiekampen hebben hulp nodig. De jonge en gedreven wetenschapper Ancel Keys van de Universiteit van Minnesota krijgt daarom de opdracht tot een hongerstudie.

'Geweldloze bijdrage aan betere wereld'

In het geschiedenismagazine Andere Tijden neemt Hans Goedkoop de kijkers mee terug naar 1944. De 36 vrijwillige proefkonijnen zijn dienstweigeraars. De jonge mannen willen vanwege hun overtuiging niet meedoen aan de gewapende strijd. Maar ze zijn wel bereid om op een geweldloze manier bij te dragen aan een betere wereld.

Anders dan kampslachtoffers ondergaan deze jongens de uithongering vrijwillig

Het experiment – met als motto 'Will you starve that they be better fed?' – duurt een jaar en is zorgvuldig gedocumenteerd. De jongens verliezen een kwart van hun lichaamsgewicht. Hierdoor gaan ze steeds meer lijken op de beelden die we kennen uit de concentratiekampen. Maar er is een essentieel verschil. De proefkonijnen ondergaan de uithongering vrijwillig en staan constant onder medisch toezicht.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Andere Tijden Hans Goedkoop
Hans Goedkoop blikt in 'Andere Tijden' terug op het 'Minnesota Starvation Experiment' uit 1944.

In november 1945 is het onderzoek klaar. Te laat voor de hulpverlening aan hongerend Europa, dat een half jaar eerder is bevrijd. Toch vindt emeritus-hoogleraar voeding Martijn Katan dit de beste hongerstudie ooit. Vanwege de toenemende kans op hongersnoden door klimaatverandering en overbevolking, is het onderzoek tot op de dag van vandaag actueel. 

Andere Tijden: Hongeren voor Holland

Hans Goedkoop blijkt in Andere Tijden terug op het Minnesota Starvation Experiment. Proefkonijnen lieten zich uithongeren om de bevolking van Europa beter te kunnen helpen. Een experiment dat nu nooit meer zou kunnen. 

Woensdag 20 november, 21.15 uur, NPO 2

Beeld: NTR/Babet Hogervorst 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons