Als je jong bent, doe je soms onbezonnen dingen

Blog van TimZingt

Drie blokjes met vraagtekens

In mijn tiener- en twinterjaren (zeg je dat zo?) heb ik dingen ondernomen waar ik als dikke veertiger meewarig naar kan kijken.

Toen ik amper 16 jaar was, ging ik op evangelisatiecampagne. Langs campings en winkelstraten als lid van een evangelisatie-dramateam. Totaal onvoorbereid op een uitputtingsslag van veertien dagen. Ik wist amper zelf wat ik geloofde, maar ik kwam daar aan met mijn uit mijn hoofd geleerde getuigenis. Het is maar goed dat bijna niemand luisterde, denk ik weleens. En er kwam niemand tot geloof. Behalve ikzelf.

Als je jong bent, doe je soms onbezonnen dingen. Ik nam de leiding van een praiseband op me. Ik was amper 20 en beheerste mijn instrument het slechtst van alle muzikanten. Maar ik had wel de grootste mond en dito ego. Ik was aanbiddingsleider en achteraf vraag ik me soms af wie precies het voorwerp van die aanbidding was op dat moment. Ach, ik was jong.

Als je jong bent, doe je soms onbezonnen dingen. Ik was net getrouwd en ging samen met mijn vrouw meewerken aan Ready2Marry, een van de vele toffe EO-activiteiten die in de loop der tijd keihard weggesaneerd zijn. Het was een weekend waarin jonge stellen zich voorbereidden op hun huwelijk. Wij leidden een groepje geliefden, gaven antwoorden op vragen alsof we twee volleerde therapeuten waren (eerlijk: mijn vrouw luisterde en ik praatte). Aan het eind schreven we kaartjes voor elk stel. Mijn vrouw schreef (want dat kun je lezen) en ik zocht in mijn Bijbel alle onderstreepte teksten op die we als profetische bemoediging at random meegaven. Ach, ik was jong.

Laatst kwam er na een optreden een vrouw naar me toe. “Tim, je weet het misschien niet meer, maar ik zat ooit met mijn man bij jou in het groepje op Ready2Marry.” Ik wilde zeggen dat ik toen nog jong en onbezonnen was, maar ze was me voor: “Weet je dat we nog vaak terugdenken aan die gesprekken die we toen hadden, en dat die Bijbeltekst voor ons heel belangrijk geweest is? Het is onze trouwtekst geworden.”

Als je jong bent, doe je soms onbezonnen dingen. Gelukkig maar.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons