30 jaar na val Berlijnse muur: 'Bijbelsmokkelaar overbodig'

Terugblik op historische dag; EO Live, zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
30 jaar na val Berlijnse muur

Iedereen weet nog wel waar hij of zij was toen de Berlijnse muur viel. Een bijzondere gebeurtenis die zich exact dertig jaar geleden afspeelde, op zaterdag 9 november 1989. Het radioprogramma EO Live staat deze zaterdag uitgebreid stil bij de muur.

De bouw van de muur deed in 1961 al veel stof opwaaien. Het vrije Westen bekeek de Oost-Duitse activiteiten met argusogen. De muur, zoals die uiteindelijk viel in 1989, was niet dezelfde als die van de zestiger jaren. Toen de Deutsche Demokratische Republik (DDR) begon met het afsluiten van de grens naar West-Berlijn, deed men dat in eerste instantie met prikkeldraad en andere tijdelijke versperringen.

Berlijnse muur 1961
De muur in de Berlijnse Bermauerstraße in 1962.

Maar al snel trokken metselaars een heuse muur op, die in overigens in de loop van de jaren werd aangepast en voorzien werd van wachttorens. Oost-Duitse grenswachten verloren de muur geen seconde meer uit het oog. 

Duitse hereniging in 1990

Hoewel het al langer rommelde binnen de DDR, kwam de ineenstorting van het regime toch nog redelijk onverwacht. De eerste openingen in de Berlijnse muur en het vrije verkeer tussen Oost en West dat volgde, bleken de voorbode voor de hereniging van de beide Duitslanden in 1990.

'Muurhits'

In EO Live vertelt historicus Enne Koops hoe de muur tot stand kwam en wat de impact ervan is geweest. RD-journalist Evert van Vlastuin schuift het hele eerste uur aan in de uitzending. Hij was onlangs in Duitsland en schreef een artikelenserie over bijzondere gebeurtenissen vlak voor en tijdens de val.

Berlijnse muur
De Berlijnse muur in 1988, een jaar voor de val.

Ook muzikaal maakte de muur de tongen los, tijdens de uitzending passeren bekende ‘muurhits’ de revue. De uiteindelijke neergang van de DDR maakte ook een bijzonder ‘beroep’ overbodig: bijbelsmokkelaar. Oud-smokkelaar Klaas Muurling vertelt hoe dat in zijn werk ging. 

EO Live: 30 jaar na val Berlijnse muur

Precies dertig jaar na de val van de Berlijnse muur staat Yvonne Sprunken met haar gasten stil bij deze historische gebeurtenis. Luister hier de hele uitzending terug. 

Zaterdag 9 november, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: AFP/Andreas von Lintel en Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons