3 radioliefhebbers vertellen over hun passie

'Ik heb 700 radio's in mijn huis staan'

in Mediatips
Radioverzamelaar met radio's op tafel

Is het de nostalgie, het geluid, de techniek of toch het design wat de radio zo aantrekkelijk maakt? Een verzamelaar, reparateur en vrijwilliger vertellen over hun grote liefde.

‘Voordat ik het wist, was ik apparaten aan het repareren’

Radioreparateur aan het repareren

“Mijn reparatiebedrijf is toevallig ontstaan. Ik had geluidsbanden uit mijn jeugd die ik wilde beluisteren, dus ik kocht een bandrecorder, maar hij werkte niet. Ik kocht een tweede, die deed het ook niet. Toen dacht ik: wat heb ik te verliezen? Ik haalde ze uit elkaar en probeerde ze te repareren. En dat lukte. Het balletje ging rollen en voordat ik het wist, was ik links en rechts apparaten aan het repareren. Zo ontstond het idee om er geld mee te gaan verdienen.

De bijzonderste radio die ik heb gerepareerd, is een Amerikaanse. Ik moest hem samen met de klant uit de auto dragen, hij zat in een grote kast. De radio was van haar overleden man geweest; hem was het niet meer gelukt het toestel te repareren. Voor zoiets doe je extra je best, dus ik ben er dagen mee bezig geweest. Die persoonlijke verhalen van klanten maken het werk nog mooier.

Ik repareer en verkoop alle soorten geluidsapparatuur, maar mijn specialiteit is elektromechanische apparaten, zoals bandrecorders en cassettedecks. Ik doe dit nu bijna vijftien jaar en heb een paar duizend exemplaren nieuw leven ingeblazen. Ik ga graag nog lang door, maar kijk ook naar de toekomst. Dan hoop ik iemand tegen te komen aan wie ik mijn kennis kan overdragen, zodat mijn bedrijf nog lang kan blijven bestaan.”

Wim Smit (67) is radioreparateur en eigenaar van Audiosurvivors.nl.

‘Ik heb 700 radio’s in mijn huis staan’

“De aanleiding voor mijn radioliefde gaat terug naar de tijd voordat ik geboren was: mijn ouders hebben elkaar leren kennen bij een radiofabrikant. Als kind sloopte ik weleens een apparaat om te kijken wat er binnen in zo’n radiotoestel gebeurde. Pas in de jaren 70 kocht ik mijn eerste toestel. Daarna breidde het aantal radio’s zich snel uit: inmiddels staan er 700 in mijn huis. Mijn verzamelwoede is vrij breed, hoewel mijn hart vooral ligt bij de toestellen van vlak na de oorlog.

Ik kan niet zo goed benoemen wat ik er zo mooi aan vind. Ik denk dat het de nostalgie is, de radio’s komen uit de tijd van mijn jeugd. Bovendien ben ik altijd nieuwsgierig naar de techniek. Het is niet moeilijk om radio’s te verzamelen, want Marktplaats staat er vol mee. Het is de kunst er een leuke verzameling van te maken. Soms repareer ik oude exemplaren en dan krijg ik ze vrijwel altijd weer aan de praat. Het kan wel zijn dat ik tien jaar bezig ben met het opknappen, maar vaak gaat het sneller hoor. En ik doe het met plezier. Een radio in oude glorie herstellen, is het mooiste wat er is.”

John Hupse (74) is radioverzamelaar.

‘Tijdens mijn rondleiding maak ik een reis door de tijd’

“Ik bezocht het radiomuseum in Rotterdam een paar keer per jaar. Tijdens een van die bezoeken vroeg een medewerker of ik vrijwilliger wilde worden. Zodoende begon ik hier zes jaar geleden. Mijn collega’s zijn van dezelfde leeftijd: we zijn allemaal oude, technische vakidioten. De een weet veel van radio’s, de ander van zenders of grammofoonplaten. Zo leer ik iedere dag iets nieuws. Zelf ben ik een manusje van alles. Een van mijn taken is het rondleiden van mensen. Tijdens mijn rondleiding maak ik een reis door de tijd. Ik begin bij de oudste toestellen: de fonografen met wasrollen.

De techniek van oude radio’s interesseert me. Ik was 15 jaar toen ik een oud bakelieten toestel en een koffergrammofoon kreeg. Daar was ik even druk mee, tot ze in de kast belandden. Na een jaar kwam ik de apparaten tegen en ging ik ze weer gebruiken. Vanaf dat moment ben ik ook gaan verzamelen. Ik heb thuis zo’n vijftig toestellen, die er qua design goed uitzien, want dat vind ik belangrijk. Het zijn vooral bakelieten toestellen, maar ook oude grammofoons, een fonograaf uit 1908 en Duitse toestellen uit 1930. Ik heb een klein museum.”

Man staat tussen radio's in museum

Fred van der Windt (69) is vrijwilliger bij het Rotterdams Radio Museum.

Deze portretten stonden in Visie 44. Vraag hier een abonnement voor Visie aan om regelmatig nieuwe portretten te lezen. 

Tekst: Aliene Boele en Anouk van de Schootbrugge

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons