Zwerfafvalraper Dirk Groot nummer 1 in Duurzame 100

'Zijn inspanningen hebben invloed op beleid'

in Christelijk Nieuws
Dirk Groot nummer 1 in Duurzame 100

Zwerfafvalraper Dirk Groot is de nieuwe nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Daarmee is hij winnaar van de ‘top van onderop’, de lijst van de belangrijkste groene en duurzame burgerinitiatieven in Nederland, meldt dagblad ‘Trouw’.

Al jaren ergerde Dirk zich aan het zwerfafval bij een wandelingetje door de buurt. "Maar uiteindelijk helpt dat mopperen helemaal niets. Daarom ben ik toch maar een keer afval gaan rapen." Inmiddels is hij fervent 'zwerfinator' en heeft hij er zelfs zijn werk van gemaakt.
En niet zonder resultaat: gemeentes huren hem in voor onderzoek rondom zwerfafval en scholen nodigen hem uit voor een les over afval.

Rapporten en landkaarten

Groot maakte indruk op de jury met zijn haast wetenschappelijke analyse van de rotzooi die op straat ligt. Sinds 2014 legt Groot alles wat hij vindt vast in een app. Hij maakt rapporten en landkaarten van de stromen afval zoals blikjes, flesjes, frietbakjes en bestookt daar bedrijven en overheden mee.

Fastfoodketens

De inspanningen van de Zwerfinator hebben invloed op beleid, zo constateerde de jury. Mede door zijn inspanningen is het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes in Nederland onontkoombaar. Fastfoodketen McDonald’s probeert nu met advies van Groot de vervuiling door hun producten die via McDrives verkocht worden, terug te dringen.

Lees het hele artikel in Trouw.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons