'Zembla' over anorexia: 'Ouders en behandelaars vaak radeloos'

Woensdag, 20.25 uur, NPO 2

in Mediatips
Zembla Anorexia

Anorexia is nog steeds de dodelijkste psychiatrische aandoening. De onderzoeksjournalisten van Zembla (BNNVARA) spreken vanavond met de vaders van Ira en Nora, die aan de ziekte zijn overleden. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil de anorexiazorg in Nederland verbeteren.

Volgens ouders die in Zembla aan het woord komen, ging het alleen maar van kwaad tot erger in de eetklinieken die hun dochters bezochten. Dit vanwege de 'besmettelijkheid' van de ziekte. Soms zijn patiënten zo suicidaal dat ook hun behandelaars er radeloos van worden. Ze binden de meisjes vast en houden ze met dwangvoeding in leven, omdat ze niets beters kunnen verzinnen. 

'Zorg anorexia moet beter'

Ook komt het programma in contact met een jonge anorexiapatiente die na een jarenlange strijd tegen haar ziekte, euthanasie nog als enige uitweg ziet. Haar behandelaars vinden ook dat ze uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. 

In de klinieken die de anorexiapatiënten bezochten ging het van kwaad tot erger

Minister Hugo de Jonge wil de anorexiazorg in Nederland verbeteren. Hij richtte hiervoor een commissie op, die deze maand met aanbevelingen komt. Waarom sterven er meisjes aan deze onbegrijpelijke ziekte? Zembla onderzoekt in een special waarom deze groep zo moeilijk te behandelen is. 

Zembla special: Gegijzeld door Anorexia

Woensdag 16 oktober, 20.25 uur, NPO 2

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons