Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is de Moonsekte en wat geloven zij?

Vader gezin Ruinerwold was lid van Moonsekte

In oktober 2019 werd een gezin in het Drentse Ruinerwold uit een boerderij gehaald. Daar woonden zij al jaren in afzondering. Een vader en zes kinderen leidden daar een geïsoleerd leven. De 67-jarige vader, Gerrit Jan van D., was in de jaren tachtig kort lid van de Moonsekte.

Deel:

Over de reden waarom het gezin in afzondering leefde, bestaat nog veel onduidelijkheid. De Verenigingskerk, zoals de Moonsekte in Nederland nu heet, zegt dat Van D. al tientallen jaren niets meer met de kerk te maken heeft. Wel laat de beweging weten dat Van D. psychische problemen had.

Wat is de Moonsekte?

De officiële naam van de Moonsekte is 'de Verenigingskerk'. Volgens de geestelijk leider, Sun Myung Moon (1920 - 2012), is het een religie. De Zuid-Koreaanse dominee Moon riep zichzelf in de 50-er jaren uit tot messias. Moon heeft zelf een aantal hoofdstukken aan de Bijbel toegevoegd. Dit worden de 'Goddelijke Beginselen' genoemd. In 1965 streek de sekte ook in Nederland neer. Tussen 1970 en 1980 is de Verenigingskerk in ons land sterk bekritiseerd vanwege de gehanteerde bekeringsmethoden, met name vanwege vermeende ontmoediging van contacten met familie en vroegere vrienden. De aanvulling van Moon op de Bijbel, de suggesties van Moon dat hij de messias was en dat hij het werk van Jezus kwam afmaken, waren – en zijn – een doorn in het oog van velen. De Monsekte werd ook bekend door de massahuwelijken waarbij duizenden mensen tegelijkertijd werden getrouwd.

Lees ook: Wat geloven de amish?
Lees ook: Wat geloven de amish?

Ruinerwold

Wim Koetsier, woordvoerder namens de Familie Federatie voor Weredvrede en Unificatie (FWU), ook wel 'Unification Church' (de Verenigingskerk) genoemd zegt hierover: "Wij zijn diep verontrust sinds wij vernomen dat een gezin in onmenselijke omstandigheden op een boerderij werd gevonden in Nederland. We kunnen bevestigen dat een van de betrokkenen, de heer Gerrit Jan van D. midden de jaren tachtig korte tijd lid was van onze beweging. Gerrit verliet de beweging in 1987 en voor zover we weten, begon hij zijn eigen groep. Verder hebben wij geen informatie over de andere betrokkenen."

Bidden

"Onze beweging staat voor drie idealen: familie, vrede en eenwording. We zijn dankbaar dat de zes mensen die in deze tragedie betrokken zijn, zich nu onder de hoede bevinden van de lokale autoriteiten en bidden dat ze in staat zullen zijn om te herstellen van de ondergane beproevingen met tijd en professionele hulp."

Evangelie

Gerrit Jan van D. ontwikkelde zijn eigen evangelie. Onder het pseudoniem John Eagles schreef Van D. sinds december 2011 duizenden artikelen op internet. Ook hield hij een Facebook-pagina bij waarop hij dingen deelde uit zijn dagelijkse leven.

Strafbaar

Of de vader op grond van zijn denkbeelden strafbaar is, valt nog te bezien. Veel wetenschappers wijzen op vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. "Deskundigen zouden met alle gezinsleden moeten praten over hun gedachtegoed", vindt theoloog en socioloog Lammert Gosse Jansma naar aanleiding van beelden en teksten die op internet via media zijn opgedoken. "Dat is werk voor een religiewetenschapper, maar misschien ook wel voor een milieudeskundige. Pas als we weten wat ze geloofden en waarom kun je zeggen of daar iets strafbaars aan is", vindt Jansma. Hoogleraar religiewetenschap Kocku Van Stuckrad voegt eraan toe: "Hoe ze in Ruinerwold hun geloof beleefden kan je onzin vinden of heel mooi, het is geen misdaad. Elke kerk is gebaseerd op een gezamenlijk geloof."

--:--