Spanningen tussen Turkse en Koerdische christenen?

Zaterdag in 'EO Live', 19.00 uur, NPO Radio 5

in Mediatips
EO Live Koerden

De situatie in het noorden van Syrië leidt tot spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland. In het radioprogramma EO Live vertelt Zmnako Karem van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam hoe zijn gemeente hiermee omgaat. 

Sinds de Amerikaanse president Trump vorige week ineens besloot zijn militairen uit Syrië weg te halen, ging het mis in de regio. Turkije rook zijn kans en dook in het ontstane gat om een bufferzone te creeëren voor vluchtelingen in het eigen land. De Koerden, die hoopten op een eigen staat in het gebied, hebben het nakijken. Zeker nu ze de hulp van het Syrische leger hebben moeten inroepen. Het geweld heeft enorme vluchtelingenstromen veroorzaakt en het is de vraag of het recente bestand iets oplost. 

Ook christenen in het gebied lopen gevaar. Bovendien zorgen de oplopende spanningen in Syrie ook voor oplopende spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland. Hoe gaat de Amsterdamse multiculturele kerk ‘Hoop voor Noord’ om met deze situatie? EO Live gaat erover praten met Zmnako Karem, Koerd en leider van de Koerdische groep binnen de kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

De Koerden en het Midden-Oosten

De Koerden zijn een van de oudste volkeren in het Midden-Oosten. Ze leven verspreid over Turkije, Iran, Irak en Syrië. Ze hebben een eigen taal en cultuur. Een volk van ongeveer 40 miljoen mensen met een rijke geschiedenis, maar zonder eigen land. Oorlogen, moeilijke politieke situaties, vernedering en geweld hebben gezorgd voor de vlucht van vele Koerden naar andere delen van de wereld.

'Home for Kurds'

In Nederland leven zo'n 100.000 Koerden. De meeste Koerden zijn moslim, maar ook een klein aantal Jezidi. André Zwart is van ‘Home for Kurds’ uit Rotterdam. André, die als coördinator betrokken is bij deze missionaire organisatie, vertelt in EO Live over zijn werk. Home for Kurds heeft connecties met Koerden en zendelingen in het conflictgebied.

EO Live

Iedere zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons