Sonja Smalheer helpt kunstenaars te schitteren

'Een kunstenaar die er staat, daar wil je meer van weten'

Ze bestaan echt: kunstenaars die hun haren verkopen en op Cup-a-Soup leven om zich te kunnen wijden aan hun vak. Sonja Smalheer, schilder en ontwerper, wil iets voor hen doen. “Ik geloof niet in de lijdende kunstenaar – we zijn allemaal geschapen om te schitteren.”

Zelf legde Sonja (52) ook een lange weg af, vertelt ze. Een zoektocht naar motivatie en focus. “Op de kunstacademie leer je wel te schilderen, maar niemand vertelt je iets over je instelling, je werkhouding. Het is zó belangrijk om een bepaalde routine op te bouwen als kunstenaar en om te werken volgens bepaalde principes.”

Ontmoedigd

De kunstenares ontdekte dat veel van haar vakgenoten ontmoedigd raakten. En dat begrijpt ze ook. “Je geeft als je kunst maakt een deel van jezelf weg. Je denkt dan al snel dat alles om expressie draait. Maar als je je doek signeert, begint het avontuur pas echt. Het doek is voor iemand bestemd, je moet dus duidelijk maken wat je ermee wilt vertellen. Als je onzeker bent over je werk, komt dat niet sterk over. Een kunstenaar die er stáát, een verhaal heeft, daar willen mensen meer van weten.”

‘Wat eet je morgen dan?’

Om kunstenaars – beginnende én gevorderde – te helpen, begon Sonja vijf maanden geleden met haar project ‘Helping Artists’. Ze lanceerde de podcast ‘Help! I am artist’ en begon te vloggen over het onderwerp. Inmiddels is ze uitgenodigd om te spreken op een conferentie in Duitsland en schrijft ze cursussen die – nu nog gratis – te downloaden zijn op haar website. “Ik merk dat ik dienstbaar kan zijn aan kunstenaars en dat is precies wat ik wil. Zoals kunst ook weer dienstbaar is aan mensen. Onlangs kreeg ik een berichtje van een vrouw uit Ierland. Ze heeft zes kinderen, wil graag beginnen met schilderen, maar wist niet hoe. Mijn podcast noemde ze een godsgeschenk. Daar doe ik het voor.”

Hoe kun je als kunstenaar succesvol worden?
“Ik noem op mijn – Engelstalige – website vijf C’s: Commitment, Continuity, Collabo - ration, Craftsmanship, Cultivation (betrokkenheid, continuïteit, samenwerking, vakmanschap, ontwikkeling, red.). Die punten werk ik ook uit in de podcasts. Kort gezegd moet je het aanpakken zoals Rembrandt: hij sloot zich aan bij het handelsgilde. Kunst is handel! En dat terwijl geld in de kunstwereld een taboe is en veel kunstenaars denken dat je geen geld mag vragen voor je passie. Maar wat eet je morgen dan?”

Hoe heb je dit allemaal ontdekt?
“Ik kwam met mijn kunst op het punt waarop ik moest kiezen: ga ik verder bouwen of geef ik het op? Ik wilde mijn huishouden op orde hebben, mijn hypotheek kunnen betalen, niet in paniek wakker worden om geldzorgen. Toen ben ik op zoek gegaan. Ik heb veel gelezen en eindeloos veel kunstenaars het hemd van het lijf gevraagd: hoe doe je het? Daar kwam een redelijk eenduidig beeld uit, samen te vatten in die vijf C’s. En de zoektocht gaat nog steeds verder, hoor. Maar nu doorloop ik hem met mijn lezers en volgers. Aan het ontwerpen van kleding kom ik niet meer toe. Ik schilder nog wel. En verder is dit nu mijn kunst.”

Beeld: Sandra Voogt

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons