Psalmen en Openbaring favoriete Bijbelboeken van jongeren

BEAM onderzocht Bijbelgebruik onder jongeren

in Christelijk Nieuws
Jongerenbijbel Gewone Taal jeugd Bijbel lezen

De Bijbel is nog steeds een veelgelezen boek onder christelijke jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van BEAM, de jongerenafdeling van de Evangelische Omroep. Bijna een kwart van de 2400 ondervraagde jongeren leest bijna dagelijks uit de Bijbel. Nog eens twintig procent zegt echt elke dag te lezen. Ongeveer 2,5 procent leest nooit de Bijbel.

Na het eten

De avond is hét moment voor jongeren om de Bijbel open te slaan. Bijna 65 procent doet dat na de avondmaaltijd. Daar wordt nog vaak van papier gelezen. Op andere momenten van de dag is de smartphone veruit het populairst. Bij het opstaan grijpt bijna dertig procent naar de mobiel. Aan de ontbijttafel is dat voor vijftien procent van de jongeren de manier om in de Bijbel te lezen. 

Een moeilijk boek

Psalmen is voor jongeren het populairste Bijbelboek uit het Oude Testament. Ook Ester en Spreuken scoren hoog. In het Nieuwe Testament zijn naast de evangeliën ook Romeinen en met name Openbaring favoriete Bijbelboeken. Tachtig procent van de jongeren twijfelt er niet aan dat de Bijbel ‘voor honderd procent’ waar is. Ongeveer eenzelfde percentage vindt het tegelijkertijd een moeilijk boek. Op de vraag of de Bijbel antwoord geeft op alle vragen, geeft ongeveer twintig procent een bevestigend antwoord. 

Te druk

Een ruime meerderheid (85 procent) van de jongeren zegt meer uit de Bijbel te willen lezen dan ze nu doen. Dat komt er vaak niet van. Tijdgebrek, geen zin en te druk met school zijn veelgenoemde redenen waarom de Bijbel dicht blijft. 

Jongerenbijbel

BEAM onderzocht het Bijbelgebruik omdat deze maand de Jongerenbijbel in Gewone Taal verschijnt. Deze uitgave helpt jongeren op een toegankelijke manier om de Bijbel te lezen. De bestaande Jongerenbijbel (met NBV-tekst) blijft ook gewoon verkrijgbaar. Nog veel meer resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het decembernummer van BEAM Magazine

Beeld: Nederlands Bijbelgenootschap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons