Project Liedjesbijbel voor kinderen van start

‘Tijdloos en dichtbij’

Twaalf jaar lang elke maand een nieuw kinderlied publiceren met een bijbehorend Bijbelverhaal. Dat willen de bedenkers van de Liedjesbijbel die begin deze maand verscheen. “We willen tijdloos zijn en de Bijbel dichtbij brengen.”

De start van de Liedjesbijbel betekent meteen de aftrap van een maandelijkse rubriek in Visie (zie pagina 44). Elke maand besteden we aandacht aan het liedje dat dan verschijnt. Inmiddels zijn er 25 mensen betrokken bij het project. Een van hen is theoloog Reinier Sonneveld. Hij vertelt dat het idee voor de Liedjesbijbel is ontstaan in zijn vriendenkring. “We hadden het over de geloofsopvoeding van onze kinderen en kwamen tot de ontdekking dat wij hun liedjes leren die wij dertig jaar geleden ook zongen. Enerzijds prima natuurlijk, ze hebben de tijd goed doorstaan. Anderzijds voelt het als een gat. Elly en Rikkert nemen dit jaar afscheid, Opwekking Kids is gestopt en er komt geen nieuwe muziek bij. Dat gat willen we opvullen met de Liedjesbijbel.”

Plezier

Reinier beleeft veel plezier aan het project, dat op een heel natuurlijke manier tot stand kwam, vertelt hij. “Ik had een paar jaar terug een gesprek met Bas van Nienes en Jeroen van der Werken van Mensenkinderen en dat klikte goed. Samen schreven we uiteindelijk zo’n dertig liedjes, waarvan we er zo’n tien in een studio opnamen. Ondertussen raakten er meer mensen betrokken bij de Liedjesbijbel. Onder hen ook zangeres en songwriter Lydia van Maurik, die een deel van de teksten voor haar rekening neemt.”

Zoals het Bijbels betaamt, begint ook de Liedjesbijbel bij Genesis. Reinier: “Het eerste jaar gaan de liedjes vooral over de schoonheid van de schepping. Als we Exodus behandelen, is ‘Vrijheid’ het centrale thema. Zo wandelen we de hele Bijbel door in twaalf jaar.”

Aanstekelijk

Kinderen van 4 tot 10 jaar zijn de doelgroep. De tekeningen en vormgeving van het boek zijn op hen afgestemd. Ook de video’s op de website zijn afgestemd op jonge kinderen. Reinier: “De liedjes zijn modern, vrolijk en aanstekelijk. We hebben diverse stijlen gebruikt, zodat er voor elk wat wils tussen zit.”

Bruikbaar

Het deel dat begin deze maand verscheen, is het eerste deel in een reeks van twaalf. Jaarlijks zullen de liedjes gebundeld worden en verrijkt met Bijbelverhalen, weetjes, gebedspunten, vragen en opdrachten. “Bij de Liedjesbijbel zijn we zo open mogelijk: we gebruiken geen kerkelijke taal en de verhalen zijn ook geschikt voor kinderen die geen kerkelijke achtergrond hebben. Daarbij besteden we aandacht aan de betekenis van de verhalen, en aan de samenhang van de hele Bijbel. Zo is de Liedjesbijbel bruikbaar voor thuis, maar ook in de klas of in de kerk.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons