Noodkreet in 'Nieuwlicht': 'Huisartsentekort dreigt levens te kosten'

Artsen maken fouten door tijdgebrek; maandag, 22.55 uur, NPO 2

in Mediatips
NieuwLicht

Het snel oplopende huisartsentekort zorgt voor steeds grotere problemen in de provincie. Tijs van den Brink spreekt in NieuwLicht (EO) met huisartsen die aangeven dat het zo niet langer kan. Een van deze artsen durft te vertellen dat een fout van hem zijn patiënt bijna fataal werd. 

“Ik werk 60 tot 75 uur per week. Inmiddels maak ik fouten doordat ik te weinig tijd heb," vertelt Bart Bruijn, apotheekhoudend huisarts in Streefkerk. "Ik ben een van de weinigen die dit zegt, maar ik maak fouten, doordat ik te weinig tijd heb en gehaast ben." De werkdruk is dus zo sterk toegenomen dat de gezondheid van patiënten gevaar loopt.

Praat mee in 'NieuwLicht'

NieuwLicht is een interactief opinieplatform. Een community op Facebook buigt zich over de actualiteit; de inbreng die zij geeft, vormt de basis voor het tv-programma. Hierin bespreekt presentator Tijs van den Brink iedere maandagavond thema’s die spelen in de samenleving en die leven op het opinieplatform. Lees op de site van NieuwLicht meer over het huisartsentekort

"Het gebeurde met een vrouw die bekend stond om een slechte nierfunctie," vervolgt Bruijn. "Ik had verschrikkelijke haast. Omdat ik dienst had, moest ik nog allerlei dingen doen. Toen heb ik niet gezien dat het achteruit gegaan was. Ik had er geen tijd voor en dat heb ik te snel gedaan. Die mevrouw had gewoon dood kunnen zijn."

'Echtgenoot liet haar opnemen'

"Haar echtgenoot heeft op het juiste moment de juiste actie ondernomen. Ze is opgenomen in het ziekenhuis waar ze bijzonder goed is behandeld. Maar eigenlijk had ze daar helemaal niet hoeven wezen. Het is goed gekomen, maar dat was mazzel.”

Door haast zag ik niet dat ze achteruitging; die mevrouw had dood kunnen zijn

Ook Wendy Borneman van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) komt in NieuwLicht aan het woord. Ze zegt dat ze zou willen dat patiënten zich geen zorgen hoeven te maken, maar dat de LHV de problemen tot nu toe alleen maar groter ziet worden. “Als het tekort alleen maar blijft groeien, zal de wachttijd bij de huisarts ook toenemen.”

Steeds meer ouderen wonen thuis

Door de decentralisatie van de zorg, meer thuiswonende ouderen, de tekorten bij de GGZ en Jeugdzorg is het huisartsenberoep verandert. De persoonlijke aandacht voor de patiënt komt in de knel en het vinden van nieuwe praktijkhouders wordt steeds lastiger.

Artsen naar 'verwenweekend' in Zeeland

Ook de provincie Zeeland kampt met een groot tekort aan huisartsen. Daarom organiseert de Zeeuwse Huisartsen Coöperatie verwenweekenden om potentiële artsen te laten wennen aan de omgeving. Huisarts Karin Hamelink heeft de stap van Zeeland al eerder gemaakt. Ze runt samen met Johan Eckhardt een praktijk in Wemeldinge, maar ook hij wil binnenkort met pensioen. De vraag is of zijn opvolging op tijd geregeld is.

'NieuwLicht' over huisartsentekort

Maandag 7 oktober, 22.55 uur, NPO 2 

Beeld: Ruben Timman 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons