Matthijn Buwalda lanceert nieuw album

‘De weg naar een liedje is vaak verschrikkelijk’

in Mediatips
Matthijn Buwalda met gitaar op podium

Overeind staan wanneer het goed gaat, maar ook wanneer het leven je naar beneden drukt. Wie of wat helpt ons daarbij? Met zijn album Rechtop Mens, dat op 9 september uitkwam, probeert Matthijn mensen te helpen een houvast te vinden.

‘Rechtop mooie mensenkinderen, met je lijven vol talent. Laat de wereld je niet hinderen, gun jezelf eens wie je bent.’ Zo klinkt het refrein van de titelsong op het nieuwe album Rechtop Mens van singer-songwriter Matthijn Buwalda. “Ik hoop dat luisteraars in mijn muziek iets ontdekken wat hen inspireert of blij maakt.”

Theatertour

Om zijn nieuwe muziek ten gehore te brengen, treedt Matthijn op in theaters in heel Nederland. Tijdens deze shows combineert hij muziek met verhalen. “Mijn liedjes komen tot leven in zo’n theater.” Hij vindt het “fantastisch” om die voorstellingen te spelen. “Het is heel hard werken, maar op een podium staan en voelen dat je met elkaar een gezamenlijke reis maakt door mijn nummers, is onbetaalbaar.” 

Je hoeft niet altijd helemaal veranderd uit mijn show te komen

Wat hoop je teweeg te brengen met je shows?
“Ik wil elke avond het beste van mezelf geven en iets in beweging zetten bij mensen. Die beweging kan bij iedereen verschillend zijn, daar heb ik geen invloed op. Sommige bezoekers vertellen dat ze een heerlijk avondje uit zijn geweest. Dat vind ik een fantastisch compliment. Je hoeft niet altijd helemaal veranderd uit mijn show te komen.”

Krijg je ook reacties van het publiek?
“Ja, na afloop sta ik altijd even bij mijn cd-tafel en komen mensen naar me toe. We hebben dan een gesprekje over hoe ze de avond hebben beleefd en of een bepaald liedje iets met hen deed. Ik ben me niet bewust van die impact als ik thuis met mijn gitaar op schoot die liedjes schrijf, dus die reacties vind ik heel bijzonder.”

Het album Rechtop Mens

Die liedjes komen niet zomaar uit Matthijns pen gerold, want geen schrijfproces gaat voorbij zonder vast te lopen. “Dat is het vervelende van mijn werk, ik heb zo veel zinnen en nummers weggegooid. De weg naar een liedje is vaak verschrikkelijk. Dus als het af is en mensen het mooi vinden, ben ik er heel blij mee.”

Over de vraag welk nummer het belangrijkst voor hem is, moet Matthijn lang nadenken. Hij noemt als eerste ‘Nooit ver bij jou vandaan’, een nummer over God die jou nooit in de steek laat. “Als we dat op het podium spelen, komt er iets bij me los wat moeilijk te beschrijven is.” Als tweede noemt hij de titelsong ‘Rechtop Mens’. “Daar zit de kern in van wat ik wil overbrengen.”

Bestel het album Rechtop Mens hier. Of beluister hem via Spotify, YouTube, Deezer en Google Play Music.

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Ruben Plomp

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons