Mart Smeets, interviewen en vertrouwen

Blog van Tijs van den Brink

Mart Smeets Tijs

Wat maakt een interview tot een goed interview? Ik denk dat ik daar tien jaar geleden een heel ander antwoord op zou geven dan vandaag de dag. Ik had vast iets gezegd als: “Je maakt een goed interview als je je hebt voorbereid en goed hebt nagedacht over hoe je het gesprek opzet.”

Nu bereid ik me nog steeds grondig voor en ik denk nog steeds na over hoe je een gesprek opzet. Maar ik voeg er iets heel belangrijks aan toe: vertrouwen. Een goed interview is een interview waarbij de gast de interviewer echt vertrouwt.

Kijk het prijswinnende interview van Kefah Allush met oud-topmilitair Peter van Uhm eens terug. Wat zie je? Geen trucjes of gehakketak, maar twee mannen die elkaar vertrouwen. Waardoor de gast zich echt in het hart laat kijken.

Ik moest eraan denken toen ik vorige week nog even het interview met Mart Smeets terugkeek, dat ik enkele maanden geleden had voor AdieuGod? en dat komende zondag wordt uitgezonden. Natuurlijk, ik had me goed voorbereid en nagedacht over de opbouw van het gesprek. Maar dat is niet de reden dat het een (volgens mij) mooi interview is geworden. Het is een mooi interview geworden, omdat Mart er kennelijk vertrouwen in heeft dat hij z’n verhaal kan vertellen. Ik hoefde er eigenlijk weinig voor te doen.

Ik hoor mezelf zeggen: “Zullen we nog even de zeven hoofdzonden doornemen?” en zonder dat ik doorvraag, doorprik of andere ingewikkelde dingen doe, vertelt Mart dat-ie wel wat last van hoogmoed heeft, dat-ie weleens onkuis is geweest, dat matigheid niet z’n sterkste kant is als het gaat om cd’s en boeken en dat-ie allesbehalve lui is. Om even later ook nog openhartig te vertellen over wat z’n scheiding met hem heeft gedaan en dat hij na z’n dood heel graag oud- wielerverslaggever Jean Nelissen wil terugzien.

Het vertrouwen winnen van je gast is misschien wel de eigenlijke kunst van een interview. Hoe je dat doet? Een hele sterke redactie die secuur met de gast omgaat. Verder: betrouwbaar zijn door de jaren heen, laten zien dat je geen spelletjes speelt en weet u wat ook helpt? Ouder worden. Toen ik dertien jaar geleden ook al eens te gast was bij Mart Smeets, liet hij me letterlijk alle hoeken van zijn prachtige studeerkamer zien. Dit keer liet hij zijn hart zien.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons