Louis Theroux terug naar 'America's Most Hated Family'

Hoe achter de haatleuzen stiekem vriendelijke mensen schuilgaan

in Mediatips
Louis Theroux

'Is het mogelijk dat jullie nog raarder zijn geworden?' Louis Theroux keert na vier jaar terug naar de familie Phelps, bekende leden van de Westboro Baptist Church. Er is veel veranderd. Een aantal leden zijn vertrokken, maar de familie is alleen maar extremer geworden.

'Absoluut, I love it!’ is het antwoord op Louis Theroux' vraag ‘Vind je het leuk als mensen worden overreden door een auto?’ Met de redenatie 'als je dood gaat, komt dat omdat je een zonde hebt begaan' haalt de familie Phelps de woede van buurtbewoners en van heel Amerika op de hals. Met hun hatelijke leuzen demonstreren ze in gezinsverband overal in het land en met name bij begrafenissen van Amerikaanse soldaten. De gemeenschap bestaat uit 71 leden en woont in een huizenblok met aangrenzende achtertuinen. Aan het hoofd van de familie staat de in 2014 overleden Fred Phelps, die niets van Theroux moest hebben.

Door God gezonden

Dertien jaar geleden kwam Louis voor het eerst een van de meest beruchte haatgroepen van Amerika tegen. Daarna keerde hij meerdere keren terug. Nu trekt hij een maand op met de familie Phelps, die onzekere tijden tegemoet gaat. De Phelps zijn ervan overtuigd dat het einde van de wereld nabij is, waardoor ze zich steeds extremer gaan gedragen.

De gemeenschap denkt dat Louis onderdeel is van de voorspelling: hij is door God gezonden om de uitverkorenen wakker te schudden. De Phelps verwijten Louis zijn menselijke opstelling, maar tegelijkertijd zien ze in hem een mogelijkheid om aandacht te vragen voor hun kerk. Louis merkt dat achter de aanstootgevende leuzen stiekem vriendelijke mensen schuilgaan. Hoe kan het dat zij zich achter de bizarre haatboodschap van grootvader Phelps scharen?

Trailer (niet ondertiteld)

Louis Theroux: America's Most Hated Family in Crisis

Vrijdag 25 oktober, 20.25 uur, NPO 3.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons