Liesbeth van Binsbergen schreef jeugdboek 'Op wereldreis'

Actieboek voor Christelijke Kinderboekenmaand over: 'Op reis'

‘Op reis’ is het thema van de Christelijke Kinderboekenmaand, die nog tot en met 31 oktober duurt. Liesbeth van Binsbergen schreef het actieboek voor de middenbouw: Op wereldreis. Ze is lerares, maar vindt schrijven ook een “superberoep”, waarvoor je “wel een beetje raar moet zijn”.

In het actieboek Op wereldreis weet hoofdpersoon Lau niet zo goed wat hij zich moet voorstellen bij het thema van het scoutingweekend. "Maar samen met zijn vrienden Luuk en Laila komt hij er al snel achter dat ze inderdaad ‘op wereldreis’ gaan," vertelt schrijfster Liesbeth van Binsbergen over haar actieboek. "Ze proberen alle puzzelstukjes van een schatkaart te vinden, maar wat of wie is ‘De Zwarte Hand’, die ook naar de schat op zoek is?”

Helpt het inderdaad bij het schrijven als je 'een beetje raar' bent?
“Spuiten met een brandweerslang, proberen zo snel mogelijk uit een bestelbusje te ontsnappen, apen voeren... Soms moet je dingen eerst ‘aan den lijve’ ervaren om erover te kunnen schrijven. Rare dingen bedenken is ook leuk. Ik stop graag al mijn fantasie en creativiteit in een verhaal. Daarnaast geniet ik van het knutselen van woorden tot mooie zinnen. Ik ben gek op taal. Het is fascinerend: als ik letters zie, gebeurt er iets.”

Wie is Liesbeth van Binsbergen?

• 50 jaar.
• Lerares en kinderboekenschrijfster.
• Studeerde in 1991 af aan de pabo.
• Geeft schrijfworkshops aan kinderen en volwassenen.
• Won in 2010 ‘Het Hoogste Woord’, de prijs voor het beste christelijke kinderboek.
• Schreef voor de Christelijke Kinderboekenmaand 2019 het actieboek voor de middenbouw: Op wereldreis (deel 2 van Scouts in actie).

“Als kind wilde ik juf worden," vertelt Liesbeth. "Ik ging zó graag naar school, dat ik besloot er mijn leven lang op te blijven. Nog steeds werk ik anderhalve dag per week als remedial teacher. Pas toen ik stopte met fulltime lesgeven, ben ik gaan schrijven.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Inlevingsvermogen. Dat is een gave, en tegelijk ook een opgave. Om te kunnen schrijven zie ik het vooral als een gave.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“De Bijbel. Ongelooflijk, wat een onuitputtelijke bron. Steeds als je leest, ontdek je weer iets nieuws. En dat ervaren dus allerlei mensen, al eeuwenlang. Mensen uit verschillende landen en culturen, van jong tot oud. Dat is toch bijzonder?”

De Bijbel is een onuitputtelijke bron; steeds als je leest, ontdek je weer iets nieuws

Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
“Als kind moest ik iedere zaterdag schoenen poetsen. Ik probeerde er onderuit te komen door te beweren dat ik daar geen talenten voor had ontvangen. Helaas waren mijn ouders niet onder de indruk van deze vrome smoes... Mooi woord trouwens, ‘smoes’. Komt uit het Jiddisch.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De gelijkenis van de verloren zoon. Ik geef het verhaal trouwens liever de titel ‘De gelijkenis van de liefdevolle vader’. Dit verhaal kun je vanuit zo veel verschillende perspectieven meemaken en in weinig woorden wordt zo veel gezegd – schitterend. Onze Heiland was een meesterverteller.”

Christelijke Kinderboekenmaand 2019

De Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB) organiseert voor de 25e keer de Christelijke Kinderboekenmaand. In dit jubileumjaar is het thema" Op reis!' Dit thema sluit aan bij het thema van de algemene Kinderboekenweek ‘Reis mee!’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons