'Kapsalon Romy': indrukwekkende jeugdfilm over alzheimer

'Alweer zo’n Nederlandse jeugdfilm die wereldwijd wordt bekroond'

Kapsalon Romy

Een paar maanden terug schreef ik hier over de jeugdfilm Mijn bijzonder rare week met Tess (gebaseerd op het gelijknamige boek van Anna Woltz), die de ene na de andere internationale prijs won. Nu is er alweer zo’n Nederlandse jeugdfilm die wereldwijd wordt bekroond: Kapsalon Romy, naar het boek van Tamara Bos, die ook het scenario schreef.

Kapsalon Romy is geregisseerd door Mischa Kamp, die eerder Het paard van Sinterklaas en de Telefilm Jongens maakte. Daarin toonde ze al haar talent om complexe en gevoelige thema’s (integratie en racisme in de ene film, ontluikende homoseksualiteit in de andere) op een natuurlijke, haast terloopse manier in een verhaal te verwerken. Dat doet ze nu opnieuw: Kapsalon Romy gaat over alzheimer, toch niet het meest voor de hand liggende onderwerp voor een vrolijke familiefilm.

De ontluikende vriendschap is prachtig om te zien

Centraal staat de 10-jarige Romy, die te horen krijgt dat ze voortaan na schooltijd naar de kapsalon van haar oma moet, omdat haar moeder fulltime gaat werken. Zowel Romy als oma Stine heeft daar weinig zin in. Aanvankelijk liggen de twee elkaar niet, maar de verhoudingen veranderen als blijkt dat oma steeds vergeetachtiger wordt en de hulp van Romy goed kan gebruiken. De ontluikende vriendschap is prachtig om te zien, niet in de laatste plaats vanwege het mooie spel van de doorgewinterde Beppie Melissen en de charmante nieuwkomer Vita Heijmen.

(Tekst loopt door onder video)

Trailer 'Kapsalon Romy'

Eerlijkheid

Het alzheimerproces wordt heel eerlijk getoond, met de komische misverstanden die erbij komen kijken, maar vooral ook de pijn en frustratie. Met name het laatste kwartier kan daardoor best heftig zijn voor de doelgroep (kinderen vanaf een jaar of 8). Toch is de film juist vanwege die eerlijkheid – die gelukkig gepaard gaat met veel humor en aandoenlijkheid – erg effectief, en bij uitstek geschikt om met jong en oud samen te bekijken. Wederom terecht dus, die prijzen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons