‘Ik jatte alles van iedereen om mijn verslaving in stand te houden'

Arnold den Breems in 'De Verandering'

Arnold groeit op in een reformatorisch gezin, samen met zijn broer en zus. Als kind is Arnold al erg druk en onrustig. Op school is het lastig om Arnold in het gareel te houden. Hij krijgt vaak straf. Arnold steelt zelfs op de basisschool al geld van zijn schooljuffrouw.

Als Arnold op de middelbare school zit, komt hij in aanraking met een groep oudere jongens. Hij sluit zich bij hen aan en zijn gedrag begint steeds meer uit de hand te lopen. Arnold: “We gingen blowen. Als we geblowd hadden, dan gingen we de buurt terroriseren. We renden stoned door tuinen, gooiden ramen in en probeerden de school in de fik te steken.”

XTC

Na verloop van tijd wordt Arnold van school gestuurd. De maat is vol. Hij heeft die dag vuurwerk in de school afgestoken. “Ik wilde gezien worden,” vertelt Arnold. “Er was een soort onrust in me waardoor ik negatieve aandacht zocht.” Arnold gaat steeds vaker naar houseparty’s en begint naast het blowen ook met het gebruik van XTC. Het geld dat hij hiervoor nodig had steelt hij uit de portemonnee van zijn moeder.

Criminaliteit

Als Arnold zestien is, maakt hij kennis met cocaïne. “Door het gebruik van cocaïne werd ik echt een ander mens. Ik kwam diep in de criminaliteit terecht, terwijl ik pas zestien jaar was.”
Vanaf dat moment steelt Arnold alles wat los en vast zit. Ringen van zijn moeder, voetbalshirtjes van zijn broertjes, de dwarsfluit van zijn zus. En ook bij het transportbedrijf waar hij werkzaam is, verduistert hij spullen. “Ik jatte alles, om mijn verslaving in stand te kunnen houden.”

Hoop

Arnold is dan zo diep gezonken in de put van stelen, liegen en bedriegen dat hij uit pure wanhoop opvangcentrum ‘De Hoop’ belt. Arnold: "Ik was op dat moment een verslaafde, ik sliep op straat, ik had geen eten en ik stal van iedereen." 
Is er zelfs voor Arnold nog hoop?

Arnold den Breems in 'De Verandering'

Zaterdag 5 oktober, NPO 2 om 18.53 uur

'De Verandering' terugkijken

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons