Help, de tijd glipt door mijn vingers!

'Eerlijk is eerlijk, sommige perioden zijn gewoon drukker'

drukke menigte

Het lijkt alsof ik in een denderende trein zit; mijn kinderen worden ineens zo groot! De dagen vliegen voorbij en de tijd lijkt door mijn vingers te glippen. Hoe kan ik dit stoppen?

We zijn hartstikke druk en komen voor ons gevoel uren tekort op een dag. Hierdoor lijkt de tijd sneller te gaan dan ooit. De keuze is reuze, zowel voor volwassenen als voor kinderen: sporten, clubjes, vergaderingen, kringen, verjaardagen, familiedagen en noem maar op. Leuke dingen vaak, maar alles bij elkaar maakt het dat we ons opgejaagd voelen.

Vakantie

Laatst was er een peiling op Instagram onder ouders: ben jij opgeladen door de zomervakantie, of niet? Maar liefst zeventig procent van de ouders was weer fris en fruitig door de vakantie die zij hadden gehad. Tijd van niets hoeven, zon, familie en nergens op tijd hoeven zijn, doet ons goed. Laat daar nu een mooie les in zitten.

Wanneer we onze agenda’s laten volstromen, moeten we weer van alles. En dat moeten geeft vaak het gevoel van ‘maar dit wil ik helemaal niet’. Door de drukte word je geleefd in plaats van dat je leeft. Daar ligt voor een groot gedeelte dus ook de sleutel naar de oplossing.

Eerlijk is eerlijk, sommige perioden zijn gewoon drukker

Regie over je agenda

Druk af en toe eens je pauzeknop in. En bedenk: welke dingen jaag ik na? Over elke afspraak in je agenda heb jij de regie. Kijk eens kritisch naar je invulling van de week: wil ik dit, of wil ik dit niet meer? Waar valt winst te behalen als het gaat om rust, om even ‘niets moeten’? Welke afspraken moeten echt? En van wie moeten ze? Of denk je misschien dat je ergens naartoe moet? Of dat je kinderen ergens aan mee moeten doen?

Wanneer je meer tijd hebt, kun je meer genieten van het hier en nu. Druk zijn is niet per se erg. Als je maar bewust kiest voor die activiteit en dan geniet. En zit je soms in de sneltrein? Kijk naar buiten en geniet van de route. Want eerlijk is eerlijk, sommige perioden zijn gewoon drukker dan de andere. Maar onthoud: we hebben altijd een keuze.

Tips

• Vraag je af: heb ik de tijd, of heeft de tijd mij?

• Bouw rustmomenten in voor jezelf en voor je kinderen. ‘Niet hoeven’ stimuleert genieten in het hier en nu.

• Vraag je af: waar wil ik mijn tijd aan besteden? En aan welke zaken niet (meer)?

Leestip

‘De tijd van je leven. Over samen leven in het gezin’, Mark & Lindsay Melluish, uitgeverij Buijten en Schipperheijn, 175 blz., € 16,40.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons