Gevangenispastor Jan Kraaijeveld: ‘Ook daar is God’

In ‘Onderweg’ om 22.00 uur op NPO Radio 5

in Mediatips
Gevangenis interieur

In ‘Onderweg’ is gevangenispastor Jan Kraaijeveld te gast. Hij begint als predikant in een ‘gewone kerk’ in Friesland, maar pas als hij gaat werken in de gevangenis wordt hij naar eigen zeggen echt dominee.

Jan werkt in een jeugdinrichting in Nijmegen, en later in een penitentiaire inrichting in Dordrecht. “Ik wilde gewoon weten of God ook in een gevangenis is,” vertelt hij. Het antwoord blijkt ‘ja’ te zijn: de gevangenis is een harde wereld, maar ook een plek waar Jan zijn geloof in de praktijk kan brengen. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Kerkdienst in een gevangenis

Jan groeit op in Sliedrecht in een Gereformeerde Bondsgezin. Zijn vader overlijdt als hij nog een tiener is. Na zijn studie theologie is Jan predikant in verschillende gemeenten. Wanneer hij gaat werken in de gevangenis, komt hij in een compleet nieuwe wereld terecht. Hij bouwt een vertrouwensband op met de gevangenen, maar hij moet ook leren zijn grenzen aan te geven. Hij wordt verrast als jongeren hem vragen om een kerkdienst te organiseren.

Later bezoekt Jan ook ouders van gevangenen uit Aruba en Curaçao. Ook zet hij zich in voor gevangenen die ten onrechte vast zitten. Toch moet hij accepteren dat niet iedereen geholpen kan worden. “Het geloof is niet een oplossing voor alle vragen,” vertelt de bevlogen predikant aan Elsbeth Gruteke.

Onderweg: Jan Kraaijeveld

In het EO-programma Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, passie, geloof en twijfel.

Zaterdag 25 oktober, 22.00 uur, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons