Film ‘Light of My Life’ zit vol religieuze thema’s

‘Hoe blijf je wandelen in het licht?’

Film Light of My Life

Casey Affleck is minder beroemd dan zijn oudere broer Ben, maar beschikt wel over meer acteertalent. Dat bewees hij bijvoorbeeld met zijn fenomenale, met een Oscar bekroonde rol in Manchester by the Sea (2016). Nu toont hij zich met de film Light of My Life ook een heel begenadigd regisseur en scenarist.

In dit melancholieke drama speelt Affleck zelf een weduwnaar die met zijn 11-jarige dochter (veelbelovende nieuwkomer Anna Pniowsky) door een verwoest Amerika zwerft, waar een virus bijna alle vrouwen heeft uitgeroeid. Omdat veel mannen de jacht hebben geopend op de resterende vrouwen, doet het meisje zich voor als een jongen. Nu ze de puberteit bereikt, wordt dat echter steeds lastiger.

Puberdochter

Het gegeven van Light of My Life doet onwillekeurig denken aan andere films die zich in zo’n grimmig, postapocalyptisch decor afspelen, zoals Children of Men (2006) en The Road (2009). En de vorig jaar verschenen prachtfilm Leave No Trace ging ook al over een vader en zijn puberdochter die samen door de wildernis zwerven. Maar wat het verhaal mist aan originaliteit, wordt ruimschoots gecompenseerd door de uitwerking ervan.

Neem alleen al de openingsscène. In een enkel shot van ruim tien minuten zien we de vader en dochter in hun tent liggen terwijl hij haar een verhaal vertelt – een alternatieve versie van de ark van Noach. Het is een zeldzaam levensecht onderonsje, vol onderkoelde humor en tederheid, door beide acteurs fantastisch gespeeld. En die verwijzing naar de zondvloed is in deze setting natuurlijk geen toeval. Ook in de rest van de film blijven religieuze thema’s een rol spelen: bestaat er zoiets als een hoger plan, en hoe blijf je – om de titel aan te halen – ‘wandelen in het licht’?

Veel vaart zit er niet in de film, alleen wat suspense en een enkele, behoorlijk brute actiescène. Maar de sfeer en personages blijven na afloop nog lang door je hoofd spoken. Hopelijk kruipt Affleck snel nog eens achter de camera.

Trailer 'Light of My Life'

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons