Europese Dag tegen Mensenhandel

Het schrijnende verhaal van Barbara

in Geloven

Vandaag is het de Europese Dag tegen Mensenhandel. Ongeveer zestig procent van de slachtoffers van mensenhandel wordt aan het werk gezet in de prostitutie. Tineke Smith is werkzaam bij Stichting De Haven, een christelijke organisatie die zich sinds 1996 inzet voor mensen die in Den Haag in de prostitutie werken of er op een andere manier mee te maken hebben. Tineke vertelt ons het schrijnende verhaal van Barbara.

"Barbara is in Polen geboren”, begint Tineke haar verhaal. “Ik denk dat haar moeder niet wist hoe ze Barbara moest opvoeden. Haar vader was niet in beeld. Wel kwamen bij haar thuis verschillende mannen over de vloer."

Onbetrouwbaar

"Het is thuis niet veilig voor Barbara en op jonge leeftijd zoekt ze een manier om weg te gaan. Dan krijgt ze een vriendje en raakt zwanger van hem. Op haar 16e wordt ze moeder van een zoon: Alex. Barbara is gek op hem, maar ze is weer terug bij af. Haar vriend slaat haar en is onbetrouwbaar. Barbara vlucht en komt met haar zoontje in een huisje van amper drie bij vier meter terecht."

Droom

"Ze maakt lange dagen als serveerster in een café maar dit betekent dat haar zoontje Alex van maandag tot en met vrijdag in de opvang verblijft. Barbara mist haar zoon en heeft maar één droom: een huisje kopen voor haar en haar zoon zodat ze altijd samen zijn. Dat zal haar echter nooit lukken met het geld dat ze nu overhoudt: 27 euro per week."

Pooier

"Dan ontmoet ze een ‘vriendin’ die haar vertelt hoe ze goed geld kan verdienen: met een baan als serveerster in Duitsland. Barbara brengt de kleine Alex naar haar schoonzus en vertrekt naar Duitsland. Barbara is een makkelijk slachtoffer voor deze ‘vriendin’. 
Barbara is opgegroeid in een dorp en heeft nooit iets met prostitutie te maken gehad.
Als ze in Duitsland aankomt, wordt ze opgewacht door een man. Hij vertelt Barbara dat hij alles voor haar zal regelen.
Later blijkt dat deze ‘vriendin’ Barbara aan hem heeft verkocht.
De man die Barbara opwachtte is haar pooier. Maar dat woord kent ze dan nog niet."

Prostitutie

Samen met een ander meisje wordt ze al snel naar een club gebracht. Er is muziek en mannen en vrouwen dansen en praten met elkaar. Na een week denkt Barbara: er klopt iets niet: waarom komen al die mannen naar ons toe en willen ze met me naar bed? Na twee weken vertelt haar pooier dat hij al veel kosten gemaakt om een vals paspoort voor Barbara te regelen. Dat moet ze terugbetalen. Ze wil weglopen, maar ze heeft haar paspoort niet en ze spreekt geen woord Duits. Ze ziet geen andere uitweg dan het werk in de prostitutie te blijven doen. Ze is zo diep weggezakt dat ze alles wil doen om uit de problemen te komen. 

Opleiding

"Barbara werkt twee jaar lang voor haar pooier om haar zogenaamde schulden af te betalen. Ze raakt depressief, drinkt alcohol en gaat drugs gebruiken. Barbara is nu 48. Ze spreekt geen slecht woord over haar moeder, over haar pooiers of de mensen die haar hebben uitgebuit. Haar zoon wil dolgraag dat ze stopt met het werk in de prostitutie, maar Barbara is bang dat ze het dan niet redt. Momenteel is ze ook bezig met een opleiding en samen met haar maatschappelijk werker bij De Haven werkt ze aan een toekomst buiten de prostitutie."

Gekocht en gebruikt

De medewerkers van De Haven ontmoeten dagelijks vrouwen zoals Barbara. Gekocht en gebruikt. Tineke: "We horen hun verhalen aan, stimuleren hen om los te komen van hun pooiers door bijvoorbeeld aangifte te doen en bouwen met hen een ander, vrij leven op."

Beeld: Unsplash en Tineke Smith

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons