Eenzaamheid proeven voor één week

Nieuwe aflevering 'Proef Eenzaamheid'

in Mediatips
Klaske in haar woonkamer

In het EO-programma Proef Eenzaamheid gaan zes personen het leven van een eenzame leeftijdsgenoot leiden. Een weeklang ervaren zij wat dat met je doet. Vanavond is dat Sanne, die het leven van Klaske gaat leiden.

Klaske Beunder (45) is zelf eenzaam en hoefde niet lang na te denken over haar deelname. “Er zijn zo veel mensen eenzaam. Hun verhalen wil ik onder de aandacht brengen.” Zelf raakte ze in een sociaal isolement nadat haar vader en haar echtgenoot kort na elkaar zijn overleden. “Na het overlijden van mijn man gingen bij mij de deuren, ramen en gordijnen dicht en lag ik veel in bed.” 

Druk met gezin en werk

Het is moeilijk om uit die situatie te komen, vervolgt ze. “Ik voelde me bezwaard om bij anderen aan te kloppen: iedereen van mijn leeftijd is druk met zijn gezin en werk.” Door haar deelname aan dit programma ontdekte Klaske dat ze het te ver heeft laten komen. “Ik heb geleerd dat ik sneller aan de bel moet trekken. Je kunt zó ver van de realiteit af komen te staan, dat je er in je eentje niet meer uit komt.”

De deuren, ramen en gordijnen gingen dicht

Telefoon inleveren

In elke aflevering interviewt presentator Bert van Leeuwen iemand die vertelt hoe hij of zij in de eenzaamheid terecht is gekomen. Daarnaast komt er een leeftijdsgenoot in beeld die juist een druk, sociaal leven heeft. Deze wordt opgesloten in een woning, moet z’n telefoon inleveren en gaat een leven leiden dat heel erg lijkt op dat van die ander.

Is de eenzame persoon bijvoorbeeld gewend om ’s middags twee uur lang te slapen? Dan moet zijn leeftijdsgenoot dat ook doen. Tijdens de week leert hij of zij de eenzame persoon kennen door aanwijzingen, foto’s en brieven. Aan het eind van het programma ontmoeten de twee elkaar.

Geen wondermiddel

Bert hoopt dat het programma eraan bijdraagt dat eenzame mensen uit hun isolement komen. “Ik denk met hen na over het hoe, maar besef ook dat een enkel gesprek geen wondermiddel is. Aan de ene kant moet je zelf initiatieven nemen, aan de andere kant hoop ik dat we door dit tv-programma meer oog krijgen voor de mensen om ons heen. En we zouden het mooi vinden als de verbonden deelnemers contact houden. Ik weet dat dit in een aantal gevallen is gelukt.”

Duwtje in de goede richting

Zo ook bij Klaske, die aan haar deelname een goede vriendschap met Sanne heeft overgehouden. Ze ondernemen samen maandelijks een activiteit, zoals een bezoekje aan de markt of een concert. Dat is niet het enige wat de opnames haar gebracht hebben. “Ik heb een duwtje in de goede richting gekregen om nieuwe dingen te proberen. Proef Eenzaamheid heeft nogal wat deuren voor me geopend. Ik volg nu bokslessen, ga binnenkort weer aan het werk én heb koken herontdekt.”

Mensen zijn er voor me als ik hen nodig heb

Daarnaast heeft ze vriendschappen hernieuwd, omdat ze terugverhuisde naar haar geboortestad. “Veel mensen die ik van vroeger kende, zijn weer op mijn pad gekomen.” Klaske vertelt enthousiast dat ze veel reacties kreeg op haar deelname aan het EO-programma van mensen uit haar omgeving die helemaal niets van haar eenzaamheid wisten. “Daar heb ik sommigen in mijn omgeving mee geschokt. Maar nu zijn ze er voor me als ik hen nodig heb.”

Mooi weer spelen

Volgens Bert heeft de EO deze serie gemaakt omdat het belangrijk is het probleem van eenzaamheid op een goede manier voor het voetlicht te brengen. “Het is schrikbarend hoeveel Nederlanders eenzaam zijn,” licht hij toe. “We willen de verhalen achter eenzaamheid laten zien en mensen laten ervaren hoe het is om eenzaam te zijn. Iedereen kan hierin terecht komen.”

Het is schrikbarend hoeveel Nederlanders eenzaam zijn

Toen Klaske zich voor Proef Eenzaamheid opgaf, wist ze niet hoe het programma er precies uit zou zien. Alleen dat het over eenzaamheid zou gaan, maar dat was voor haar genoeg. “Er zijn ook mensen die zich eenzaam voelen in gezelschap,” weet ze. “Je kunt mooi weer spelen op verjaardagen, maar ondertussen ben je doodongelukkig. En je kunt door een bepaalde gebeurtenis plotseling eenzaam worden. Het kan een maand, twee of tien jaar duren, maar de duur ervan is niet belangrijk. Het gaat om het eenzame gevoel dat je hebt. Dat kan dus ook weer weggaan. Je hoeft niet altijd eenzaam te blijven."

Proef Eenzaamheid

Woensdagavond 13 november om 22.20 uur, NPO 1

Tekst: Anouk van de Schootbrugge

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons