Dominee Baardmans schrijft eerste boek 'Je kunt het'

‘Elke ochtend ging de wekker om 5.00 uur’

in Mediatips
Dominee Baardmans buiten

Hoe houd je vol in moeilijke tijden? En hoe leer je op een gezonde manier naar jezelf kijken? Jan Willem van der Straten – alias Dominee Baardmans – schrijft hierover in zijn eerste boek Je kunt het. “Ik wil mensen helpen zoeken naar hún wind in de zeilen.”

De eerste ideeën voor het boek Je kunt het zette Jan Willem (29) al op zijn 18e op papier. Nadat hij vijf jaar eerder door een Amerikaanse televisiedominee had gehoord over het geloof, liet het christendom hem niet meer los. “Bij de dingen die ik in die tijd schreef, dacht ik: ik wil dit delen. Het leven is bij tijden namelijk moeilijk en uitdagend. In het christelijk geloof vind ik iets wat mij vooruithelpt: mijn wind in de zeilen.”

Voor wie heb je dit boek geschreven?
“Ik wil een algemene doelgroep bereiken, waaronder de grote groep die ver van het christelijk geloof staat. Ik gebruik laagdrempelige taal en beschrijf alledaagse situaties. Die momenten koppel ik vervolgens aan thema’s uit de Bijbel of het christendom.”

Fotografisch geheugen

Jan Willems debuut behandelt tien thema’s aan de hand van zijn eigen ervaringen. Hij zet zijn woorden kracht bij met Bijbelteksten, die daar voor hem op een natuurlijke manier bij passen. “Als het op teksten aankomt, heb ik een fotografisch geheugen. Toen ik naar de kleuterschool ging, viel het de juffrouw op dat ik alle liedjes na één keer uit mijn hoofd kende. Dit heb ik ook met gedichten en Bijbelteksten. Die skill helpt me enorm als theoloog, want soms komt er ineens een Bijbeltekst in me op.” Lachend: “Maar mijn vrouw wint de Bijbelquizzen van mij.”

In het christelijk geloof vind ik mijn wind in de zeilen

Schrikken die Bijbelteksten niet af?
“Dat vind ik eerlijk gezegd best een spannende vraag. Ik moet zo helder mogelijk opschrijven wat ik bedoel, en de lezer bepaalt wat-ie ervan vindt. Ik vind de eerste reacties die ik kreeg van niet-christenen via WhatsApp heel leuk, zoals: ‘Bedankt voor je mooie lessen en wijsheden’ en ‘Heel leuk om het weggezonken christelijk geloof en de waarde daarvan weer te mogen oppoetsen.’”

Hoop je lezers warm te maken voor het geloof?
“Ja, want het christelijk geloof betekent alles voor mij. Ik moedig mensen aan zich het geloof eigen te maken, want als je dat doet, kom je in beweging. Christenen wachten vaak tot God alles beter maakt, maar God wacht op ons en op het moment waarop we Zijn instrument willen worden.”

Heb je moeilijke momenten gehad tijdens het schrijven?
“Absoluut. Als ik in mijn boek zeg: ‘Geef er een klap op’, moest ik dat zelf ook bij het schrijfproces doen. En als ik schrijf dat je moet volhouden, heb ik het ook tegen mezelf. Het leven is zo bijzonder, dus ik probeer er zo veel mogelijk van te maken. Daarom heb ik twee jaar lang elke ochtend de wekker op 5.00 uur gezet.”

Ik wil het geloof minder eng maken

Heb je zelf ook iets aan je boek?
“Anderen herinneren mij weer aan mijn eigen tips, zoals het ‘4, 3, 2, 1-trucje’: als ik me ergens toe moet zetten, tel ik van vier naar één en krijg ik niet de tijd om excuses te bedenken.”

Wat wil je met dit boek bereiken?
“Ik vind het jammer dat er zo veel rijkdom uit de Bijbel verloren dreigt te gaan. Ik hoop dat de inhoud van mijn boek mensen kan helpen bij hun zoektocht. En ik wil het leven en het geloof minder eng maken.”

Via deze site kun je het boek aanschaffen

Tekst: Anouk van de Schootbrugge

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons