De moederrol van Beatrix

Blog van Jeroen Snel

In het kader van 75 jaar vrijheid wonen leden van het Koninklijk Huis dit jaar én volgend jaar allerlei herdenkingen en vieringen bij. Zo is prinses Beatrix deze week aanwezig bij de 75e herdenking van de razzia van Putten.

In het Gelderse Putten werd op 1 oktober 1944 een razzia uitgevoerd door de Duitsers. Een dag later, op 2 oktober 1944, werd een deel van de mannelijke beroepsbevolking afgevoerd naar verschillende concentratiekampen. In totaal kwamen 552 mensen om het leven. De razzia was een vergeldingsactie voor een aanslag van een verzetsgroep op officieren van de Wehrmacht.

Beatrix woont de herdenkingsbijeenkomst bij in de Oude Kerk, en spreekt met enkele nabestaanden. Nu ik wat ouder word, begin ik cadansen te zien in de koninklijke agenda. In 1994 was Beatrix ook al bij de vijftigste herdenking van de razzia van Putten, waarvan ik toen verslag deed. Dat Beatrix dit keer weer gaat, geeft aan dat ze een band heeft met deze gebeurtenis, die zulke diepe sporen heeft nagelaten in het dorp. Ik weet bijna zeker dat Beatrix in de stafvergadering – het moment waarop alle agendapunten worden besproken met de koning en koningin – heeft gezegd: “Die herdenking in Putten, daar wil ik wel heen.”

Op zulke momenten zie ik hoe ze als oud-vorstin weer in de moederrol kruipt. Juist ook omdat ze zelf moeder is van drie zonen en een van hen heeft verloren, wil ze graag haar medeleven uiten naar de nabestaanden.

Blauw Bloed

Zaterdag 5 oktober om 19.30 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons