Broeders in Berlijn

Dertig jaar na de val van de muur

in Mediatips

In 1989 viel de Berlijnse muur. Een jaar later volgde de eenwording van Duitsland. Het betekende voor onze oosterburen een sociale, economische en culturele uitdaging van ongekende omvang.

Dertig jaar later blijkt de eenwording uitgegroeid tot een katalysator op zowel economisch als cultureel gebied: musea werden heringericht, in verval geraakte monumenten en huizenblokken werden opgeknapt, architectonische hoogstandjes verrezen en een heel nieuw regeringscentrum werd uit de grond getrokken. Maar ondanks deze vooruitgang sluimert de onvrede. Want niet iedereen kan aanhaken bij deze snelle en grote maatschappelijke ontwikkelingen. Het rechts-extremisme groeit en sommige bewoners van de voormalige DDR lijden aan ostalgie, een nostalgische hang naar oude communistische tijden.

Vierluik

In het vierluik Broeders in Berlijn (NTR) gaan Maarten en Vincent van Rossem op onderzoek: wat heeft de val van de muur het land, zijn bewoners en Europa gebracht? Door ontmoetingen met de lokale bevolking en met hun eigen kennis van geschiedenis, architectuur en beeldende kunst proberen Maarten en Vincent de balans op te maken. Gaat het wel goed met Duitsland en de Duitsers? 

Terugblik

De broers Maarten en Vincent van Rossem beginnen in Berlijn, waar ze bij restanten van de muur terugkijken naar de bouw van die muur en naar de periode van de Koude Oorlog. Ze spreken een voormalige Oost-Duitse die van de ene op de andere dag gevangen zat achter de muur en haar geliefde in West-Berlijn niet meer kon bezoeken. Ook bezoeken ze een van de vele voormalige gevangenissen van de Stasi, de veiligheidsdienst van de DDR, waar zoveel Oost-Duitsers vast werden gezet en gemarteld wanneer zij uiting gaven aan onvrede over het communistisch regime. Maarten en Vincent bezoeken ook een modelwoning uit de DDR-tijd en moeten concluderen dat de Oost-Duitsers de woningbouw wel goed aanpakten. Heeft de DDR volgens hen verder nog iets positiefs nagelaten?

Broeders in Berlijn

Uitzending: elke donderdag van 24 oktober t/m 14 november, 20.25 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons