'Brexit-premier' in 'Andere Tijden': wie is Boris Johnson?

Boris in Brussel als EU-correspondent; woensdag 21.25 uur, NPO 2

in Mediatips
Boris in Brussel

Op 12 december mogen de Britten opnieuw naar de stembus. Krijgt Boris Johnson via deze 'Christmas election' de benodigde meerdheid om de brexit te regelen? Ooit was de conservatieve premier EU-correspondent in Brussel. Hans Goedkoop blikt in Andere Tijden (NTR/VPRO) terug op deze tijd. 

Tussen 1989 en 1994 werkt Boris Johnson als EU-correspondent in Brussel voor The Daily Telegraph. In het geschiedenismagazine Andere Tijden zien we hoe hij als journalist zijn werk deed. Presentator Hans Goedkoop geeft een overzicht van het meest onwaarschijnlijke 'nieuws' uit Brussel waarvan Johnson in die tijd verslag deed.   

'Verbod op kromme komkommers'

De Europacorresondent zuigt voor zijn krant diverse 'EU-voorstellen' uit zijn duim. Johnson bericht dat de Europese Unie een condoom wil invoeren met een standaardlengte. Maar het zou voor  Britten te klein zijn, en voor Italianen te groot. Ook verzint de correspondent EU-plannen voor een verbod op kromme komkommers en een verplichting voor Britse vissers om haarnetjes te dragen. 

Premier Boris Johnson: toch brexit-uitstel

Naar eigen zeggen zou Boris Johnson nog liever dood in een sloot gevonden worden dan de brexit opnieuw uit te stellen. De datum van 31 oktober was heilig voor hem. Maar het uitstel kwam er en de Britten kiezen op 12 december een nieuw parlement. Voor de derde keer in vier jaar zijn er algemene verkiezingen. Er hangt veel van de verkiezingsuitslag af. Kan Boris Johnson de brexit nu wel doordrukken of zal er na de stembusgang ook nog een nieuw referendum volgen?

De stukken wakkeren de anti-Europese stemming in Engeland flink aan. Johnson, die zich vaak luidruchtig manifesteert op persconferenties, maakt zich bij politici, woordvoerders en collega-journalisten weinig geliefd. Maar zijn lezers smullen van zijn artikelen. In Andere Tijden blikt historicus Hans Goedkoop terug Johnsons jaren in Brussel. Nederlandse en Britse oud-collega's van de conservatieve premier komen aan het woord. 

Andere Tijden: Boris in Brussel

Woensdag 30 oktober, 21.25 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons