Ark Mission start project Light in the Night

‘Halloween is geen onschuldig griezelfeestje’

in Geloven
Brandende kaarsen

Bij Halloween draait het om pompoenen, verkleedkleren en snoep. Maar ook om geesten en bangmakerij. Dat is precies wat Ark Mission wil veranderen met het project Light in the Night. “Want Jezus is gekomen om ons vrij te maken van angst,” zegt algemeen manager Jolanda Kromhout.

Wat houdt het project in?
“Tijdens Halloween willen we kerken en scholen een alternatief programma bieden, waarin de nadruk ligt op het vieren van het leven. Dit programma bestaat uit Bijbelverhalen, verwerkingen en activiteiten die écht spannend zijn, maar geen angst oproepen.”

Zaklampspeurtocht

“Zo hebben we bijvoorbeeld een draaiboek gemaakt waarmee je als kerk een feest kunt organiseren dat te maken heeft met het licht,” vervolgt Jolanda. “Hierin staan creatieve ideeën, zoals lampionnen knutselen en kaarsen maken." 

We leggen de nadruk op vieren van het leven

"En wat dacht je van een zaklampspeurtocht? Voor scholen hebben we Bijbelverhalen met verwerkingen bedacht. Aan de hand van gespreksstof en opdrachten kunnen kinderen nadenken over thema’s als de hemel of het beloofde land.” Op de website staat alle informatie.

Wat willen jullie hiermee bereiken?
“Allereerst willen we bewustwording creëren binnen kerken, want er zijn christenen die denken dat Halloween een onschuldig griezelfeestje is. We hebben filmpjes gemaakt waarin we meer over de achtergrond ervan vertellen. Daarnaast maken we het feest bespreekbaar bij ouders, scholen en kerken. En we bieden een leuk alternatief voor kinderen. Onze activiteiten zijn namelijk ook spannend, maar juist benaderd vanuit positiviteit in plaats van angst.”

Waarom is dit project nodig?
“We zagen dat Halloween hoe langer hoe groter wordt in Nederland. Niet alleen liggen de winkels vol met artikelen om een griezelfeestje te houden, we merken ook dat de evenementen groter en extremer worden. En dat terwijl de achtergrond van Halloween niet zo onschuldig is. Het feest komt uit de tijd van de Kelten in Europa. Ze geloofden dat op 31 oktober, tijdens hun oud en nieuw, de grens tussen de werelden van levenden en doden heel dun was. Mensen probeerden contact te leggen met de doden. Om te voorkomen dat de geesten hun lichaam zouden overnemen, verkleedden ze zich als skelet. Ze vroegen de geesten om raad en zegen voor het nieuwe jaar. Maar wij geloven dat Jezus de dood heeft overwonnen en dat Hij de juiste raadgever is.”

Tekst: Anouk van de Schootbrugge

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons