'Ze wisten niet of ik een jongen of een meisje was'

David Sawayfa in 'De Verandering'

Hilmi Sawayfa wordt in 1988 in Bethlehem geboren in een moslimgezin met tien kinderen. Hij heeft een slechte start. Hilmi blijkt een zeldzame aangeboren afwijking te hebben: een 'open buik'. Hij heeft geen geslachtsorganen. Hierdoor is het niet helemaal duidelijk of hij een jongen of meisje is. Zijn ouders kiezen ervoor hem een jongensnaam te geven: Hilmi.

Hilmi wordt naar het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem gebracht. Daar ondergaat hij een operatie waarbij er een stoma wordt geplaatst. Vervolgens belandt hij in het Caricas ziekenhuis in Bethlehem. 

Kindertehuis Jemima

Omdat zijn ouders niet voor hem kunnen zorgen, komt Hilmi na anderhalf jaar in het christelijke kindertehuis Jemima in Bethlehem terecht. Hier wordt hij toevertrouwd aan de zorg van Ed en Heleen Volbehr. Zij brengen hem naar het Radboudziekenhuis in Nederland voor een nieuwe operatie om de buik goed te sluiten. Deze bijzondere operatie wordt zelfs gevolgd door het tv-programma Vinger aan de pols. In aanleg lijkt Hilmi een jongetje te zijn, maar omdat er geen geslachtsorgaan is, besluiten de twijfelende artsen dat hij na de volgende operatie als meisje door het leven zal gaan. Ed en Heleen besluiten dat Hilmi voortaan Heleen gaat heten. 

Ongelukkig

Opgroeiend als meisje voelt Heleen zich erg ongelukkig in haar lichaam. Medisch gezien leek het ooit misschien beter om een meisje van haar te maken, maar vanbinnen voelt ze zich heel anders. Ze scheert steeds haar haren af en heeft het liefst een stropdas om. Ze gedraagt zich in alles als een jongen. 

Man met baard

Als Mirjam Bouwman vele jaren later Heleen ontmoet, ziet Mirjam geen vrouw maar een man met een baard. Uiteraard heet ze geen Heleen meer, maar heeft hij inmiddels voor de naam David gekozen. In een openhartig gesprek vertelt David over zijn leven, over de vele operaties die hij heeft moeten ondergaan en over de moeilijke keus om uiteindelijk de man te worden die hij nu is.

David Sawayfa in 'De Verandering'

Zaterdag 14 september, 18.55 uur, NPO 2

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons